Viyan Orhan / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

 Hakkari'nin Derecik (Rûbarok) ilçesi ile Erbil’in Soran Bağımsız İdaresi’ne bağlı Mergesor ilçesi Şerwana Mezin nahiyesi tarafından Umurlu (Girane) köyü arasında yer alan Zêt-Derecik Sınır Kapısı bugün düzenlenen resmi törenle açıldı.
Açılış Törenine, Hakkari valisi ve belediye başkan vekili İdris Akbıyık,  İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel, Derecik Kaymakamı Abdulkadir Işık, İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar,  Başkan Mesud Barzani’nin temsilcisi olarak Mustafa Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti temsilcisi olarak Erbil Valisi Omid Xoşnav, Mêrgesor Kaymakamı Ahmed Gaffur, Soran Bağımsız İdaresi Müdürü Helgurd Şeyh Necib,AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, ak parti milletvekili adayları Abdulmuttalip Özbek, Mehmet Budak ve Hikmet  Yaşar ve bazı kanaat önderleri de katıldı.

Törende konuşan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Derecik Gümrük Kapısı'nın açılışında, kapının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, bakanlar, Milletvekili ile belediye başkanlarının desteğiyle açıldığını belirtti.
Akbıyık;  Hakkari gelişiyor, dönüşüyor, büyüyor. Artık Hakkari'de terör, şiddet yok. Hakkari'de ekonomi, sağlık, eğitim var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde tüm projeler uygulanıyor. Bölgemiz tarihinin en yüksek yatırımlarını alıyor. Desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımızı sunuyorum. Bu kapı ile Derecik daha da büyüyecek, gelişecek. Hepimize hayırlı olsun’’dedi.
Mêrgesor Kaymakamı Ahmed Gaffur da törende yaptığı konuşmada, bugün kapının açıldığı Zêt köyünün geçmişte Baas rejimi tarafından yıkıldığını ve 45 yıl boyunca inşa edilemediğini söyledi. Zêt-Derecik Sınır Kapısı’nın açılmasına 2013 yılında Erbil ile Ankara arasında varılan bir anlaşma ile karar verildiğini belirten Gaffur, ekonomik kriz, IŞİD savaşı ve daha sonra da koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini anlattı.
Yöre sakinleri, sınır kapısının açılmasını halay çekerek kutladı.

Editör: Ferhat Yiğit