Yüksekova

Yüksekova’da besicilerin ot taşıma çilesi

Türkiye`nin rakımı en yüksek yerleşim yerlerinden biri olan Yüksekova’da besicilik yapan vatandaşlar, etkili olan kar yağışının ardından soğuk havalarda ve zor şartlarda hayvanlarını beslemeye çalışıyorlar.

Abone Ol

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine 34 kilometre uzaklıkta bulunan Bağdaş (PERANÎS) Köyü'nün Ericik Mezrasında yaşayan besiciler, hayvanlarının bakımını bahar ve yaz mevsiminde yayla ile meralarda, kış mevsiminde ise ağıllarda yapıyor.

Bu yıl erken yağan kar nedeniyle zorlu kış mesailerine de erken başlayan besiciler, hayvanlarını evlerinin önünde karın üzerine bıraktıkları otlarla besliyor.

Soğuk havaya rağmen her gün sabahın ilk saatlerinde işe koyulan besiciler, yazın tarla, mera ve yaylalarda biçtikleri otları, kar altından güçlükle çıkarıp kızaklarla kar örtüsünün üzerine sererek hayvanlarını yemliyor.

Olumsuz hava koşullarına rağmen günün büyük bölümünü hayvanlarının bakımına ayıran besicilerin zorlu mesaisi ilkbahar mevsiminin ortalarına kadar sürüyor.

Geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Mehmet Kaya köyün bazı noktalarında 2 metreye yakın kar olduğunu söyledi.

"OTLARI HERGÜN 250 METRE KIZAKLARLA TAŞIYORUZ" Hayvan yemlerinin kar altında kaldığını belirten Kaya, yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı: “Bizim işimiz Kasım ayında başlıyoruz. İlkbahar ve yaz aylarında otu biçip buraya getiriyoruz. Kar üstünde hayvanları yemlemek için alan açıyoruz.

Kar altında kalan otları çıkarıp brandayla ya da kızaklarla 250 metre kızakla taşıyoruz.

Tek geçim kaynağının babasından kalma koyunlar olduğunu kaydeden Kaya, “ Köyde yapabileceğimiz tek iş hayvancılıktır. Geçimimizi hayvancılık yaparak sağlıyoruz. Bu işi yapmazsak geçimimizi sağlayacak bir gelirimiz yok” dedi.

ACİL DURUMLARDA KİMSEYE HABER VEREMİYORUZ Köyün zorlu yaşam koşullarında yaşamaya çalışan Kaya ayrıca köylerinde şebeke olmadığı için merkezle iletişim kurmak için yüksek kesimlere çıktıklarını ifade ediyor.

Kaya, “ Köyde yaşamak çok zor köyümüzde şebekede yok. Bir hastamız ya da aciliyet gerektiren bir durumumuz olduğunda köyün dışına gitmek zorunda kalıyoruz.

Kilometrelerce yürüyoruz. İnternet zaten hiç çekmiyor. Bu çok yoruyor bizi. Araçlarımız arızalandığında yardım istemek için baya köyden uzaklaşmak zorunda kalıyoruz.

Hiçbir acil durumda kimseye haber veremiyoruz. Bu konuda çok mağduruz öğrencilerimiz var, haberleşemiyoruz.

Köyde okul yok. Şebekede çekmiyor derste çalışamıyorlar yetkililer umarım buradan sesimizi duyar ve bu duruma bir çare bulur” şeklinde konuştu.