DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Derecik ilçesine bağlı Bölek Köyündeki şebeke sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Soru önergesi veren Bartın, şu ifadeleri kullandı: “Hakkâri’nin Derecik ilçesine bağlı Bölek Köyü’nde cep telefonu şebekelerinin çekmemesi nedeniyle köylüler 20 dakikalık yolu yürümek zorunda kalarak ve köyün yüksek yerlerine çıkarak telefon görüşmesini sağlayabildikleri haberleri basına yansımıştır. İlçeye bağlı 70 hanenin yer aldığı Bölek Köyü’nde cep telefonlarının çekmediğini ve internetin olmadığını söyleyen köy sakinleri, şebeke sorununun yaklaşık 15 yıldır devam ettiğini, birçok kez talep oluşturmalarına ve bütün mercilere başvurmalarına rağmen herhangi bir çözüm üretilmediğini aktararak mağduriyetlerini dile getirmişlerdir.

Yaklaşık 70 hanenin bulunduğu, 650-700 kişilik nüfusun 500’e yakınının aktif olarak telefon kullandığı köyde, yurttaşlar daimi olarak yaşadıkları şebeke problemi nedeniyle acil hastalık durumlarında ambulansa ulaşım sağlayamamakta, şebeke için 10-15 dakika yol yürümek zorunda kalmaktadır. Yakınlarıyla iletişim sağlamakta zorluk çeken köy halkı sorunun çözülmesi için ilgili kurumların bu duruma acilen müdahale etmesini ve köye baz istasyonu kurulmasını beklemektedir.

Yine daha önce de hakkında soru önergesi vermiş olduğumuz ve benzer sorunların devam ettiği Yüksekova ilçesine bağlı ve kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan 96 haneli, 450 nüfuslu Keçili (Sorê) Köyü’nde ise 30 yıldır devam eden şebeke sorununa ilişkin herhangi bir mesafe hala alınamamıştır. Köye gelen teknik ekibin her defasında parça eksik diyerek köyün şebeke sorununu çözmediği köylüler aracılığıyla tarafıma iletilmiştir. Bu durum özellikle hastalık durumlarında köy halkını zor durumda bırakmakta yine Hakkari’nin zorlu ve uzun kış koşulları, çığ düşmesi, kaza ve yangın gibi acil durumlarda yaşanan mağduriyeti daha da arttırmaktadır”

Bartın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na şu soruları sordu:  

1.  Hakkâri’nin Derecik ilçesine bağlı Bölek Köyü’nde yaşanan şebeke sorunundan Bakanlığınız haberdar mıdır?

2. 15 yıldır Bölek Köyü’nün yaşadığı şebeke sorununun bugüne kadar çözülmemesinin gerekçesi nedir?

3. Bölek Köyü’nün şebeke sorununun çözülmesine ilişkin Bakanlığınızın bir girişimi var mıdır/olacak mıdır?

4. Daha önce de Bakanlığınıza iletmiş olduğumuz Keçili (Sorê) Köyü’nde 30 yıldır devam eden şebeke sorununa ilişkin bugüne kadar herhangi bir mesafe alınamamasının gerekçesi nedir?

5.  Hakkari’nin zorlu ve uzun kış koşulları, çığ düşmesi, kaza, hastalık ve yangın gibi acil durumlarda büyük mağduriyet yaşayan Keçili (Sorê) Köyü’nün devam eden şebeke sorununa ilişkin Bakanlığınızın bir girişimi var mıdır/olacak mıdır? 

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ