Baharın gelmesiyle birlikte gözler, yemeklerde, cacık ve peynirde kullanılan pancar türlerini satan esnaf tezgâhlarına döndü.

İlk olarak Şemdinli’de yetişen ve Bulgur ile birçok yemekte  kullanılan çiriş otu, Yüksekova esnafının tezgâhında yerini almaya başladı.

Özellikle Hakkâri, Şırnak, Van, Ağrı ve Bitlis gibi bölge illerinde yetişen çiriş otu, baharın müjdecisi olarak biliniyor.

Sabahın erken saatlerinde Hakkâri’nin sarp dağlarından toplanan ot, her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok insan için ekmek kapısı oluyor.

-29

“HER SENE İLK ÇİRİŞ OTU TEZGÂHLARA GELİR”

Çiriş otunun kilogramını 50 liradan sattığını belirten tezgâhtar Gulavi Çallı, 28 yıldır geçimini tezgahtarlık yaparak sağladığını söylüyor.

Çallı, “Dağlardan bu otları toplayarak geçimimi sağlıyorum. Her sene ilk Çiriş otu tezgahlara gelir. Bu ot çok şifalı bir pancardır. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağırsaklara çok iyi geliyor.  Sivilce ve egzama gibi hastalıklar içinde tüketiliyor. Sadece bir ay çıkıyor. O yüzden vatandaşlar hemen tüketiyor” dedi.

1-414

ŞİFA DEPOSUDUR”

Çiriş otunu birçok yemek türünde kullanıldığını söyleyen Enver Gök isimli vatandaş ise, “Bu ot şifa deposudur. “Ben bulduğum zaman hep alıyorum ve çorbada, Bulgur pilavında kavurmada ve börek yapımında kullanıyoruz. Hormonlu yemek  başka, dağlarda yemek başka. Dağlardaki kendi halinde biten bir pancarımız. Her derde deva. Hiç olmazsa köküne ilaç dökülmüyor. Tamamen doğal. Bunu yemesi çok güzel. Bunu yapıp yoğurtla yiyin. Tereyağında yapacaksınız. Kızartması da güzel oluyor. Et yerine bunu alıp yemek lazım”

4-245

2-376

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ