Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD programı kapsamında 81 ilin desteklenmesinin  ardından  Yüksekova Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde Hilton otelinde tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun bölgeye yapacakları teşvikler konusunda bilgilendirme toplantısı yaptıklarını söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman bölgenin gelişmesine ve yenilikleri takip ettiklerini belirten Özdemir şöyle konuştu:

Oda olarak faaliyet alanımızda bulunan Yüksekova, Şemdinli, Derecik ilçeleri ile Esendere,Büyükçiftlik beldelerimizin potansiyelini değer haline getirmek ve projeler üretmek amacıyla burda toplanmış bulunmaktayız.

Sdafaf

Kırsal kalkınma programı olan IPARD’tan söz etmek gerekirse IPARD programına şuan kadar 42 ilde başvuru yapabiliyordunuz. Bu yılın başında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada IPARD programı kapsamında 81 ilin destekleneceği açıklandı. Program geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Hakkari ve ilçelerinin  ihtiyacı olan kırsal kalkınmanın hem tarım hem de turizm ayağının bu hibe programına sunulacak projelerle bu alanlarda ki eksik kısımlar tamamlanacaktır. Bugün burada köy muhtarlarımız, Tarım kooperatiflerinin katılımı ile TKDK’nın il koordinasyonundan gelen uzmanlarımız ile birlikte umarım faydalı bir program olacaktır."

Van İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim birim amiri Yılmaz Eldem ise, “Van il koordinatörlüğü olarak  2007’den bu yana IPARD programlarını uygulayan başta 22 il sonra 42 il en son olarak ta 81 ilde destek sağlayan Avrupa birliği projelerini yüzde 75 avrupa birliği yüzde 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere hibe programlarımız mevcut. “

Dsrtret

Ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörlüğü ve Hakkâri’den gelen uzmanlar tarafından sunumlar eşliğinde bilgilendirmeler yapılırken TKDK’nın yapısı, görev ve sorumlukları, desteklenen iller, yapılan hibe destekleri, Avrupa Birliği ile yürütülen IPARD programının amaçları ve bu programın içeriği, programdan faydalanan iller hakkında bilgiler verildi.