Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkâri’nin Derecik ilçesine bağlı Düve köyünde yaşayan vatandaşların köyün girişinde bulunan askeri arama kontrol noktasına kimliklerini bırakarak ve X-Ray cihazından geçerek köylerine gidebilmelerine ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Bartın önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Hakkâri’nin Derecik ilçesine bağlı Düve köyünde yaşayan yurttaşlar, köyün girişinde bulunan askeri arama kontrol noktasına kimliklerini bırakarak ve X-Ray cihazından geçerek köylerine gidebildiklerini bize iletmiştir. Köye giriş çıkışlarda askerler tarafından yurttaşların kimliklerine el konulduğu, X Ray cihazından geçirildiği, çıplak arama gibi birçok onur kırıcı muameleye maruz kaldığı da tarafımıza iletilen bilgiler arasındadır. Daha önce yaklaşık 100 haneli olan Düve köyünün 1995 yılında boşaltıldıktan sonra yakıldığı ve 2014’dan sonra köye tekrar dönüşlere izin verildiği, ilk olarak yaklaşık 20 hanenin köye dönüş yaptığı ancak köye giriş-çıkışlar sırasında olmak üzere askerler tarafından yapılan baskılar sonucunda birçok hanenin köyü tekrar terk etmek zorunda kaldığı ve şu an 14 hanenin köyde bulunduğu öğrenilmiştir. Ayrıca köy halkı yol, su, elektrik gibi birçok temel sorunla da karşı karşıyadır. Köyün yolu toprak olduğu için özellikle kış aylarında yağışların etkisiyle oluşan çamur nedeniyle kullanılamaz durumda olduğu, elektrik hattının köye 7 kilometrelik mesafeye kadar getirildiği, köye herhangi bir su şebekesi getirilmediği için halkın temiz su ihtiyacını taşıma yöntemleriyle giderebildiği öğrenilmiştir.

Düve köyü halkına karşı yürütülen bu askeri baskı ve temel hizmetlerden yoksun bırakma durumu, temel hak ve özgürlüklerin ihlalidir. Düve köyünde yaşanan bu sorunların bir an önce giderilmesi, sosyal devlet ve eşit yurttaşlık ilkesinin bir gereğidir"

Milletvekili Bartın, cevaplaması istemiyle Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

Hakkâri Derecik ilçesine bağlı Düve köyünde yaşayan yurttaşların köylerine gidebilmek için askeri kontrol noktasında X-Ray cihazından geçtiklerine, askerlerce kimliklerine el konulduğuna dair bilginiz var mıdır?

Düve köyü girişindeki askeri kontrol noktasında köy halkının X-Ray cihazından geçirilmesinin, askerlerce yurttaşların kimliklerine el konulmasının ve yurttaşlara karşı yürütülen onur kırıcı muamelenin hukuki gerekçesi nedir?

Derecik Düve köyüne giriş-çıkışlarda köy halkına verilen rahatsızlık ve uygulanan baskı nedeniyle hakkında işlem yapılan asker sayısı kaçtır?

Köye giriş-çıkışlarda Düve köyü halkına yönelik yürütülen bu askeri baskı uygulamasına dair bir araştırmanız var mıdır? Köy halkının X-Ray cihazından geçirilmesi başta olmak üzere yaşanan bu hukuksuz ve onur kırıcı uygulamaya ne zaman son verilecektir?

Yurttaşlara karşı askeri baskıların ciddi boyutlara vardığı belirtilen Düve köyünün yol, su, elektrik gibi temel hizmetlerden yoksun bırakılmasının gerekçesi nedir?

Düve köyü halkının temel hizmetlere erişimi noktasındaki sorunların giderilemesine dönük bir çalışmanız var mıdır?  Köyün yol, su, elektrik sorunu ne zaman çözüme kavuşturulacaktır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ