Çiftçilerin tarım sektöründe artan sorunlara dikkat çekmek için başlattığı traktörlü eylemler Avrupa'nın birçok ülkesine yayıldı. Fransa'da başlayan, Belçika'nın ardından birçok ülkeye sıçrayan protestolar Almanya, Polonya, İspanya, İtalya ve Romanya'da sürüyor.

Çiftçiler geçen yıldan beri akaryakıt fiyatları, vergilerdeki artış ve destekleme ödemelerinin yetersizliği nedeniyle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre dökerek ya da yolları kapatarak protestoda bulunuyor.

Çiftçiler, Belçika'nın Brüksel kentinde ortalığı savaş alanına çevirdi

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) önünde toplanan çiftçiler, artan maliyetler, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre politikaları ve ucuz tarım ürünü ithalatını protesto etti. Çiftçiler, bin 200 traktörle Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) binasına gelerek yolları trafiğe kapattı. Avrupa Parlamentosu  binasının önünde döktükleri tezek, odun ve saman balyalarını ateşe verdi.

Hh-139

Fransa'da çiftçiler yolları ateşe verdi

Çalışma koşullarına tepki gösteren Fransız çiftçiler, başkent Paris'e doğru 10 bin traktörle yola çıktı.

Fransa'da çiftçiler, hükümetin yeni kararlarına rağmen Paris'e giden yolları kapattı.

Orleans-Clermont-Ferrand arasında bulunan A71 karayolu çiftçiler tarafından yakıldı.

85-61
Almanya'da çiftçiler, hükümeti istifaya çağırmıştı

Başkent Berlin’de çiftçiler, hükümetin tarımsal sübvansiyonlarını kademeli olarak kaldırma kararını protesto ederek, istifa çağrısı yapmıştı. Konuşma yapan Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ise yuhalanmıştı.

A-15

"Çelişkili politikalardan vazgeçin" çağrısı

Avrupalı çiftçiler, AB'nin Yeşil Anlaşması'nın içerdiği pestisit ve herbisit yasaklarına ve Brezilya ile Arjantin'den daha fazla sığır eti ithal edilmesini sağlayacak yeni bir anlaşmaya karşı çıkıyor. Hayvan refahıyla ilgili katı kurallara bağlı olmadıkları için söz konusu ülkelerle rekabet etmenin son derece zor olduğunu belirten çiftçiler, üretim maliyetlerindeki artış, çevre düzenlemeleri ve haksız rekabet arasında ezildiklerini belirtiyor. Çiftçilere göre çelişkili politikalar sonucu tarım endüstrisi, hem gıda üretimini artırmaya hem de tarımın çevre üzerindeki etkisini azaltmaya çalışıyor.

Editör: HABER MERKEZİ