SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için Ocak-Haziran dönemi zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. Bu zamla birlikte en düşük emekli maaşı da 7500 TL'den 10000 TL'ye çıkarıldı. Ancak, Temmuz zammıyla birlikte emeklilere 2 önemli düzenleme daha yapılacak.

TÜM EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ: YÜKSEK ZAM VE REFAH PAYI

Emekliler için 2024, yükselen maaşlar ve artan alım gücüyle dolu bir yıl olacak. Temmuz döneminde yapılacak maaş artışlarıyla beraber emeklilerin refahı artırılacak. 16 milyon vatandaşı ilgilendiren tedbirler kapsamında ulaşım, iletişim ve alışveriş desteği, belediye hizmetlerinde indirimler, enerji ve kira desteği finansal ve tatil destekleri gibi birçok önlem açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ: YÜKSEK ORANLAR VE EMEKLİ MAAŞLARI

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 25,47 olarak hesaplanıyor. Bu beklentiye göre SSK, Bağ-Kur emeklileri için de benzer bir zam oranı öngörülüyor. Ancak, en düşük emekli maaşları için 2 farklı senaryo üzerinde duruluyor.

1. SENARYO: YÜKSEK ENFLASYON BEKLENTİSİ

En düşük emekli maaşının 6 aylık enflasyon beklentisi doğrultusunda 12500 TL civarında olması bekleniyor.

2. SENARYO: DAHA YÜKSEK ENFLASYON ORANI

Yıllık enflasyon beklentisinin yüzde 35-40 aralığında olması durumunda en düşük emekli maaşı 13500-14000 TL bandına oturabilir.

YASAL DÜZENLEME VE EMEKLİ MAAŞLARI

Refah payı ve en düşük emekli maaşı için yasal düzenleme gerekiyor. Meclis'in yapacağı düzenleme sonrasında emeklilerin gelirlerinde artış bekleniyor.

Editör: Erkan Çobanoğlu