YÜKSEKOVA - Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Hakkari'de geçtiğimiz gece yaşanan olayları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Milletvekili Parlak, önergesinde şu ifadeleri kullandı: "31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimleri sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi’nde DEM Parti adayı Abdullah Zeydan %55 oy alarak seçilmiş ancak İl Seçim Kurulu, daha sonra YSK tarafından düzeltilecek bir karar almış ve mazbatayı %27 oy alarak ikinci olan AKP adayına vermeye karar vermiştir. Bunun üzerine birçok şehirde bu hukuksuz karara karşı demokratik protesto eylemleri gerçekleşmiştir. Bu demokratik protestolara kolluk kuvvetleri tarafından orantısız güç kullanılarak müdahale edilmiş, birçok kent merkezi ve ilçede vatandaşlar sokakta yoğun şiddete maruz kalmıştır. Hakkari’de düzenlenen protestolara ise kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesinin yanı sıra bazı sivillerin de protestoculara sopalarla saldırdıkları ve ağır silahlarla ateş ettiği görüntüler basına yansımıştır. Bu görüntülerde, polis araçlarının yanında bulunan sivil kişilerin otomatik silahlarla doğrudan sivil halkın üzerine ateş ettikleri açıkça görülmektedir. Yine görüntülerin bazılarında silahlı kişilerin AKP İl başkanlığı binasından çıktıkları görülmektedir. Basın organlarında, halka ateş eden kişilerin AKP Hakkari İl başkanı Zeydin KAYA’nın korumaları ve akrabaları olduğu belirtilmiştir. Hakkari’de çeşitli ulusal haber ajansı ve gazetelerin temsilciliği ile bir yerel gazetenin imtiyaz sahipliğini yürüten gazeteci Mimar KAYA da çekim yaptığı esnada saldırıya uğramış, silahlı kişiler tarafından hedef alınmıştır. Can güvenliğinden endişe edip kendi evi dışında bir eve sığınan gazeteci Kaya, AKP il başkanının akrabaları tarafından tehdit telefonları almaya devam etmiştir. Akrabalarının halka ateş ettiği öne sürülen AKP il başkanı Zeydin KAYA, gazetecinin güvenliğini sağlamak için hiçbir girişimde bulunmamış ve iddialarla ilgili kamuoyuna hiçbir açıklamada bulunmamıştır. AKP il başkanının akrabaları olduğu öne sürülen kişilerin sivil halka ateş etmesinden sonra Hakkari Valisi Ali ÇELİK’in AKP il başkanı Zeydin KAYA’yı evinde ziyaret ettiği öne sürülmüştür."

Parlak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları sordu:

1- Hakkari’deki demokratik protestolara orantısız güçle müdahale eden, görev ve yetki sınırlarını aşarak vatandaşları sokakta darp eden ve işkenceyle gözaltına alan Emniyet personeli hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılmış mıdır?

2- 2 Nisan 2024 Salı akşamı çekilmiş olan ve basında yer alan görüntülerde sivil halka ateş açtıkları açıkça görülen şahıslar tespit edilmiş, haklarında herhangi bir gözaltı, soruşturma ve yargılama süreci başlatılmış mıdır?

3- Görüntülerde açık şekilde görüldüğü gibi polis aracının yanında otomatik silahlarla halka ateş eden ve yer yer polisi yönlendirmeye çalışan kişilerin Emniyet teşkilatıyla ilişkileri var mıdır?

4- Halka ağır silahlarla ateş açan ve sopalarla saldıran kişilerin yanında yer alan polisler tespit edilmiş midir? Bu polisler haklarında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

5-AKP Hakkari il başkanlığının ve il başkanı Zeydin KAYA’nın, halka ateş açılması ve sopalarla saldırılmasıyla ilişkisi var mıdır? AKP il başkanının saldırı olayıyla ilişkisini ortaya çıkarmak için bir soruşturma başlatılmış mıdır?

6- Gazeteci Mimar KAYA’ya saldıran, hedef gözeterek ateş eden ve sonrasında telefonla tehdit eden kişilerin ortaya çıkarılması için bir çalışma başlatılmış mıdır?

7- Gazeteci Mimar KAYA’yı telefonla arayıp tehdit eden ve AKP il başkanının kardeşi olduğunu söyleyen şahıs hakkında bir hukuki süreç başlatılmış mıdır?

8- AKP il başkanı Zeydin KAYA’nın akrabaları ve korumaları olduğu öne sürülen kişilerin sokakta halka saldırması ve ateş etmesinden sonra Hakkari Valisi Ali ÇELİK’in Zeydin KAYA’yı evinde ziyaret ettiği iddiası doğru mudur?

9- Kentin güvenliğini sağlamakla görevli olan ve siyaseten tarafsız olması gereken Valinin, hakkında ciddi iddialar olan bir şahsı evinde ziyaret etmesi hukuka ve bulunduğu makamın niteliğine aykırı değil midir? Bu durum, isnat olunan suçların soruşturulması konusunda ciddi şüphelere yol açmayacak mıdır?

10-Hakkari valisinin AKP il başkanını evinde ziyaret ettiği iddiası doğruysa validen izahat istenecek, gerekli hukuki girişimlerde bulunulacak mıdır?

Kaynak: BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ