22 Mart 2024 akşamı Rusya'nın başkenti Moskova'da ki Crocus Belediye Salonu’na giren dört kişi, ellerindeki otomatik silahlarla önlerine çıkanlara ateş açarak, binanın içindeki konser salonuna girdi. 

Burada bulunanların üzerine kurşun yağdıran saldırganlar binayı ateşe verdi. Kısa süre sonra saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt saldırının arkasındaki dört saldırgana ait olduğunu iddia ettiği bir fotoğraf yayınladı.

Resmi açıklamalara göre saldırıda 143 kişi hayatını kaybetti, 60’ı ağır yüzlerce kişi de yaralandı. Soruşturma Komitesi bu sayının artabileceğini kaydetti.

Rusya FSB güvenlik servisi saldırının ardından 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

FSB güvenlik servisinin aktardığına göre, saldırının faili olduğundan şüphelenilen dört kişi, dün erken saatlerde Ukrayna sınırına doğru giderken yakalandı.

Milletvekili Aleksandr Khinshtein saldırganların beyaz bir Renault ile kaçtığını, polisin bu aracı Moskova’ya 340 km. uzakta tespit ettikten sonra durdurmaya çalıştığını, bu sırada iki kişiyi gözaltına alırken araçtaki diğer kişilerin kaçtığını söyledi. 

Rusya devlet medyası, yakalanan saldırganlardan birinin gözaltına alındığı görüntüleri ve yapılan sorguyu da yayınladı. 

Rus haber ajansı RIA Novosti tarafından yayınlanan görüntülerde bir asker postalının üzerine yüzüstü yatırılan saldırgan kendisi hakkındaki soruları yanıtlıyor. 

Yayınlanan görüntülerde, Şemseddin Fariddun isimli şüphelilerden biri Telegram’dan tanıştıkları kişilerden görev aldıklarını ve bunun için kendilerine yarım milyon ila bir milyon ruble (yaklaşık 10 bin 800 dolar) vaat edildiğini anlattı.

Yakalanan şahıs, 4 Mart'ta Türkiye'den geldiklerini, orada gerekli dökümanları temin ettiklerini söyledi.

Saldırı için bir ay eğitim aldıklarını ve silahları da o kişilerin kendilerine verdiğini belirten şahıs Crocus'ta insanların üzerine ateş açtıklarını ve bunu para almak için yaptıklarını itiraf etti.

Şahıs Telegram’dan iletişime geçtiği kişilerin ücretin yarısını kendisine karta aktardığını ve Tacikistan'dan gelen diğer şahısları eğittiğini de belirtti.

RIA Novosti tarafından yayınlanan ayrı bir videoda, Tacikçe konuşan ikinci bir şahıs da Tacikistan'dan gelen diğer göçmenlerle birlikte pansiyonda yaşadığını ve uzun süre iş bulamadığını söyledi. 

Daha sonra Telegram’dan bir küratörün kendisi ile iletişime geçtiğini ve para için insanları öldürmeyi teklif ettiğini anlataş şahıs, arabayı bir akrabalarından satın aldıklarını söyledi.

Üçüncü bir videoda, gözaltına alınan bir başka şahsın kendisini Rcep Alizade olarak tanıttığı görülüyor.

Editör: HABER MERKEZİ