DEM Parti (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) ile DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin Yüksekova’da ortak basın açıklaması düzenledi.

DEM Parti Yüksekova Seçim Bürosunun önünde düzenlenen açıklamaya, DEM Parti Yüksekova İlçe Eş Başkanı Ercan Sevmez, Yüksekova Belediyesi Eş Başkanları Şoreş Diri, Şadiye Kırmızıgül ve partililer katıldı.

-42

Yöresel kıyafetleriyle eyleme katılanlar “Be ziman jiyan nabe” sloganları atarak “Jı bo zımanê kurdî her dem  û lı her derê tekoşîn” pankartları taşındı. 

Açıklama Kürtçenin Kurmancî  lehçesiyle  yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan İlçe Eş Başkanı Ercan Sevmez, Kürt dilini kutlayarak bugünü Erbil’de silahlı saldırı sonucu öldürülen Deniz Bülbün’e armağan ettiklerini belirtti.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi. “Dil Kürtlerin varlığı ve ulusal kimliğidir. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt milletinin kurtuluşudur. Kürt kadınları ve anneleri ve liderleri tüm baskılara ve zorluklara karşı mücadelelerini sürdürdüler. Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının yaydığı bu tohum, Kürt dilinin gelişimi ve mücadelesinde temel bir tarihsel kaynak haline geldi” dedi. 

2-427

“DİL VAROLUŞUN İLK ŞARTIDIR”

Sevmez, Hawar dergisinin "Hawar bilginin sesidir, bilgi kendini bilmektir, kendini bilmek özgürlüğe ve özgürlüğe giden yolu açar" sözleriyle yayına başladığını kaydederek, “Çünkü dil varoluşun ilk şartıdır. Bu bilinç ve tarih, Sayın Abdullah Öcalan'ın ‘Dil bedendir, bedeninize iyi bakın’ sözüyle bu kadim gerçeği doğruluyor ve tamamlıyor. Kürtler, son 50 yıldır bu bilinç, kararlılık ve iradeyle mücadele etmiş, hala bu eşsiz mücadeleyi sürdürüyorlar” diye belirtti. 

 Yakut, devamla şunları söyledi: “Halkımız başta anadilde eğitim olmak üzere hayatın her alanında iktidarlara karşı mücadelesini güçlendirecektir. Bu amaçla siyasi, kültürel, sanatsal ve ekonomik faaliyetlerimizde dilimizi kullanmaya başlayacak, birlik ve beraberliğimizi gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir parçası olan Kürtçe üzerindeki tecridin kırılmasına yönelik mücadeleyi yükseltmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl ‘Her der Kurdi her dem Kurdi’ sloganıyla program ve programlar düzenleyeceğiz. Kürt dilinin çığlığını ve sesini her yerde yükselteceğiz.” 

Basın açıklamasından sonra katılımcılar halay çekerek 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı'nı kutladı.