Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yarışan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ipi göğüsleyen taraf oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da cumhurbaşkanlığı kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından, seçim takvimine göre yemin edip görevine başlayacak.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre Erdoğan’ın ilk işi yeni kabinesini belirlemek olacak.

Mevcut kabinede yer alan bakanlardan 15’i milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Bu durum Erdoğan’ın kabinesini tümüyle yenilemesi anlamına geliyor.

Parlamentoda Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu sağlaması nedeniyle, Erdoğan’ın bazı bakanları yeniden kabineye alacağı kulislerde konuşuluyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeniden kabineye girme olasılığı yüksek görülen isimler.

Mevcut kabinesinde ağırlıklı olarak “teknokrat” isimlere yer veren Erdoğan’ın, yeni dönemde, siyaset deneyimi olan isimleri kabineye alması olası görülüyor. Bu çerçevede “üç dönem” kuralına takıldığı için parlamentoya giremeyen bazı isimlerin yeni dönemde kabinede yer alabileceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın kabinesini açıklamasının ardından, partideki oy kaybını da masaya yatırması bekleniyor.

Cumhur İttifakı’nın seçimleri kazanmasına karşın, 14 Mayıs seçimlerinde AKP yaklaşık yüzde 7 oy kaybetti. Seçimlerin tamamlanmasının ardından, AKP’nin oy kaybının nedenlerine ilişkin analizlerin tamamlamasının ardından, seçimlerde başarısız olan parti teşkilatları dahil, parti yönetiminde de revizyona gidebileceği belirtiliyor."

Editör: Ferhat Yiğit