Heyelanların meydana geldiği dağın tepesine tırmanan özel dağcı ekibi, dağda düşme ihtimali bulunan taş ve kaya parçalarını aşağı doğru indirdi.
Zorlu şartlarda çalışma yürüten dağcı ekibi gün boyu çalışmalarına devam ederken,  karayollarına bağlı ekipler ise karayolunda temizlemeye çalışması yürütüyor. 

18-106

Çalışmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini  aktaran ekipler yola çıkacak sürücüleri de dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Uzun araç kuyruklarının oluştuğu bölgede Yüksekova Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekipleri de bölgede güvenliğini sağlıyor.

 "LEVYE VE KRİKOMUZUN GÜCÜ YETTİĞİ KADAR HEYELANI TEMİZLİYORUZ"
 
Güvenlik önlemleri altında kaya parçalarını indirdiklerini belirten dağcı gubunun şefi Bülent Metin, “ Geçtiğimiz kış aylarında ve ondan önceki dönemlerde gece ile gündüz arasında sıcaklık ve soğukluk farklarından dolayı bölgede heyelanlar meydana geliyor. Burada yaşanan heyelanlar sebebiyle Karayolu Ekipleri ile İl Bölge Müdürlükleri arasındaki temaslardan sonra buradaki heyelana diğer bölgelerde olduğu gibi müdahale etmeye çalışıyoruz. Levye ve krikomuzun gücü yettiği kadar heyelanın arkasında bıraktığı taşları indirmeye çalışıyoruz. Karayolları ekiplerine yardımcı olmak için buradayız. Onlarda aynı şekilde bize yardımcı olmaya çalışıyor" dedi. 

19-65

"ACİL DURUMLARDA İSE YOL İVEDİLİKLE AÇILIYOR”

 Yol güvenliğini sağlamak için İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün çalışma belirttiğini kaydeden Metin, "Karayolları ekipleri bize yardımcı olduğu kadar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerde güvenliği sağlamak için buradalar. Polis ekipleri vatandaşın can ve mal güvenliğini korumaya çalışıyor. Çalıştığımızda yol trafiğe kapatılıyor, durduğumuzda ise yol trafiğe açılıyor. Acil durumlarda ise yol ivedilikle açılıyor” şeklinde konuştu. 

“2 BİN RAKIMDA ÇİFT İPLE ÇALIŞIYORUZ”

Metin,heyelanın arkasındaki taşlara ulaşmak için kullandıkları yöntemlerin uluslararası sertifikalara dayandığını belirtiyor. 

"Buradaki dağcıların hepsi bu sertifikaya sahip. Çalışmaları çift ip sistemi şeklinde yapıyoruz. İpimizin biri koptuğunda diğer ip bizi hayatta tutuyor. 150 metrelik alanda çalışma yürütüyoruz. Şuan müdahale ettiğimiz alan ise 80 metreliktir. İstasyonlarımız yukarda olduğu için 100 metrelik iplerle aşağı iniyoruz. Adam başı 200 metre ip taşıyoruz. İplerimiz torbalarda bacağımızın arasında taşıyoruz ki düşürdüğümüz taşlar ipe zarar vermesin. Yaklaşık 2 bin rakımdayız. Yüksekova’ya da 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

16-124

17-167

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ