Irak, Basra ilindeki Fav kentinde bulunan Büyük Fav Limanı’nı Türkiye sınırına bağlayacak demiryolu ve otoyollar için 17 milyar dolarlık bir yatırım paketi açıkladı. Bu paket ile birlikte demiryolları ve otoyollar, Irak'ın iç kesimlerindeki pek çok kenti birbirine, Orta Doğu’nun en büyük limanı olması hedeflenen Büyük Fav Limanı'na ve Türkiye’ye bağlayacak. Ülke ekonomisini dönüştürmek isteyen Irak, bu adımla Süveyş Kanalı’na rakip olmayı ve Asya-Avrupa arasındaki ticaretten transit pay almayı amaçlıyor.

Reuters’a konuşan Irak Limanları Şirketi Genel Müdürü Ferhan El Fartusi, “Kalkınma Yolu” adını verdikleri bu yolun yalnızca yük ve yolcu taşımakla kalmayacağını, aynı zamanda ülkenin pek çok bölgesi için kalkınmaya gidecek yolu açacağını söyledi.

'IRAK'IN ULUSLARARASI SAHNEYE DÖNMESİ GEREK'

Irak hükümeti, bugün açıklanan paket ile birlikte farklı bölgelerdeki endüstri bölgelerini ve kentleri, saatte 300 kilometre hızla gidebilen hızlı trenlerle birbirine bağlamak istiyor. Ülkenin mevcut ulaşım altyapısı modern standartların uzağında. Petrol taşıyan trenler yavaş hareket ederken başkent Bağdat ile Basra arasında günde yalnızca bir defa, bir gece treni hareket ediyor ve bu tren 500 kilometrelik yolu 10-12 saat arasında alabiliyor. 

Ferhan El Fartusi, 10 yıl önce başlayan liman inşaatında yarıya gelindiğini belirterek, “Irak 1-2 yıldır veya 10-20 yıldır uluslararası sahnede yoktu ama geri dönmesi gerekiyor. İnşallah bu dönüşün başladığı günlerdeyiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan, bugün bu inşaata Körfez sermayesinden yatırım çekmek için bir konferans da düzenlendi.

PROJE 2029 YILINDA TAMAMLANABİLİR

Limanın ilk fazının bu yıl açılması hedefleniyordu. Fakat ülkedeki iç karışıklıklar nedeniyle projede gecikmeler oldu. Yetkililer, son bir yıldır ülkede istikrar olduğunu, bu sayede bu yıl çalışmalara hız verilmesi durumunda 2029’da projenin tamamlanabileceğini söyledi.

Deniz ticareti alanında haberler yapan Seatrade Maritime News, konteyner terminalinden oluşan ilk fazın 2025’te, liman etrafında petrol rafinerisi ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri içerecek ikinci fazın birkaç yıl sonra, son olarak Fav Yeni Kent adı verilen ticaret ve konutların da bundan birkaç yıl sonra tamamlanabileceğini aktardı. 

Editör: Viyan Orhan