TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, PanoramaTR Araştırma Direktörü Osman Sert ve Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, seçimlere dair ihtimalleri, stratejileri ve öngörüleri Perspektif için değerlendirdi.

Perspektif'ten Naman Bakaç'ın haberine göre, TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Muharrem İnce'nin oy oranını bu hız ve ivmeyle azalmaya devam ederse seçimi birinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanma ihtimali olduğunu söyledi.

PanoramaTR Araştırma Direkötrü Osman Sert ise seçimlerin ikinci turda sonuçlanacağı görüşünde Sert'e göre iki tur arası bilinmezliklerle dolu.

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki de "Seçimin ilk turunda şekillenecek olan Meclis’teki sandalye dağılımının da seçmenin istikrar arayışı bağlamında ikinci tura ciddi ölçüde etki edeceğini belirtmekte fayda var" yorumunda bulundu. Değerlendirmeler özetle şöyle:

'İNCE’NİN OYLARI AZALMAYA DEVAM EDERSE İLK TURDA KILIÇDAROĞLU’NUN KAZANMA İHTİMALİ VAR'

Ulaş Tol- TEAM Araştırma Genel Direktörü: Son bir aydır, eğilim çizgisi muhalefet yönüne dönmüş durumda. Belirgin bir üstünlük olduğu söylenemez ama olağandışı faktörler belirleyici olmazsa seçimi muhalefet kazanacak görünüyor. Birinci tur gözetildiğinde, Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın üç puan kadar önünde. Bir ay önce gerisindeydi.

Muharrem İnce’de biriken ani kümelenme dağılmaya başlayınca, Kılıçdaroğlu öne geçti ve giderek de fark açılıyor. İnce’nin oyları bugüne kadar olduğu ivme ve yönle azalmaya devam ederse, ilk turda Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimali var. Eğer İnce ve Oğan’ın oy toplamları yüzde 5 civarı ve üstü olursa, seçimin ikinci tura kalması oldukça muhtemel.

Son olarak, iki turu düşündüğümüzde 1-0 yapanın 2-0 yapma ihtimali yükselir. Buradaki kriter, ilk turda Meclis çoğunluğunu kimin alacağı. Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı mı alacak, yoksa 300’ün altında kalarak ve ne kadar kalarak ikinci tura gidecek? Tabii bu ilk turdaki fark da önemli.

Örneğin Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu alır, ikinci tura da Erdoğan önde ya da geride olsa bile az puan farkla geride gidilirse, ikinci turda muhalif seçmenin mobilizasyonu zorlaşabilir, Erdoğan seçmenleri ise sandığa gitmeye daha fazla motive olabilirler.

Aradaki iki haftanın ana propaganda konusu da bu kadar zor şartlarda olduğumuz bir dönemde bir yönetim krizinin kimse için iyi olmayacağı, istikrar için iki gücün de bir tarafta olması gerektiği olacaktır.

Ölçülemeyen bir dip dalga olduğunu tahmin etmiyorum çünkü araştırmalarda sadece oy tahmini sormuyoruz. Ek olarak uygulanan tek yöntem anket değil. Şu görülüyor, iktidardan büyük oranda bir rahatsızlık söz konusu. Ama şu da görülüyor, bu rahatsızlığa denk oranda bir kopuş yok.

Osman Sert - PanoramaTR Araştırma: En kısa yorum, birinci turda seçimlerin bitmesi çok zor. Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın toplamda yüzde 5 ve üzerinde oy almaları, aritmetik olarak seçimleri ister istemez ikinci tura bırakıyor.

Çünkü iki aday arasında ilk turda yüzde 5’in üzerinde bir fark görünmüyor. Eğer 5 puan iki adaya giderse, kalandan yüzde 50’yi geçebilmeniz için 5 puan fark atmanız gerek. Bu da pek mümkün değil.

Öte yandan zaten her iki adayın da, yani Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun yüzde 45 civarında bir oy tabanları var. Bu birkaç puan eksik ya da yüksek olabilir. Uzun lafın kısası seçimler büyük ihtimalle ikinci turda nihayetlenecek. Sonrası ise tümüyle bilinmezlerle dolu bir süreç.

Şimdi biz araştırmalarda “İkinci turda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışırsa kime oy verirsiniz?” diye soruyoruz. Ama verilen yanıtlar bugünün şartları ile verilen tepki. Ortada parlamento aritmetiği yok. İlk turda adaylar arasındaki farkın ne olduğunu bilmiyoruz. Elenecek iki adayın seçim gecesi nasıl bir açıklama yapacaklarını bilmiyoruz.

Dolayısıyla seçmen bugünkü kararını 15 Mayıs sabahı tekrar gözden geçirecek. En az yüzde 95, ikinci turda bugün ne diyorsa o gün de aynısını yapacak. Ama yüzde 5’lik bir kesim bile kararını o günkü şartlarla gözden geçirip değiştirirse sonuç da değişir. Bu nedenle ikinci tura ilişkin bugün bulduğumuz rakamlara ben biraz mesafeli bakıyorum, bu dediğim sebeplerle.

Dolayısıyla seçmen bugünkü kararını 15 Mayıs sabahı tekrar gözden geçirecek. En az yüzde 95, ikinci turda bugün ne diyorsa o gün de aynısını yapacak. Ama yüzde 5’lik bir kesim bile kararını o günkü şartlarla gözden geçirip değiştirirse sonuç da değişir. Bu nedenle ikinci tura ilişkin bugün bulduğumuz rakamlara ben biraz mesafeli bakıyorum, bu dediğim sebeplerle.

'İNCE VE OĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN İLK TURDA YÜZDE 50+1’E ULAŞAMAMASINA NEDEN OLABİLİR'

Can Selçuki - Türkiye Raporu Direktörü: Mevcut konjonktürde seçimlerin ikinci turda bitme ihtimali ilk turda bitme ihtimalinden daha yüksek görünüyor. Bu durumun temel sebebi 3-6 Mart tarihlerinde yaşanan Altılı Masa krizinin ülkenin kabaca yüzde 58-60’ını kapsayan muhalif bloktaki belirli kitlelerin alternatif arayışına girmesine sebep olmasıdır.

Bu alternatif arayışı, seçmeni 6 Şubat depremiyle birlikte belirli bir popülariteye ulaşan Muharrem İnce’ye yöneltti. Her ne kadar Muharrem İnce’nin irrasyonel çıkışları ile popülaritesi ve buna bağlı olarak da oy oranı düşüş trendine girse de daha önce İnce’ye oy vereceğini beyan eden, kendisini milliyetçi ve Atatürkçü olarak tanımlayan seçmenlerin bir bölümü Millet İttifakı’na değil ATA İttifakı adayı Sinan Oğan’a yöneldi.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ.

Editör: Erkan Çobanoğlu