İlçede son günlerde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle çoğu ev sular altında kaldı, vatandaşlar mağdur oldu.

Özellikle ovada yapılan evler yağışlardan en çok etkilenen yerler oldu.

Bdsfger

Tarımsal alanda çiftçilerin yüzünü güldüren yağışların  tarım arazilerindeki  verimliliği de arttırması bekleniyor.

İlçenin ovasının doğasıyla iklimiyle beraber çok zengin bir ova olduğunu söyleyen Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen Yüksekova’nın son 20 yılın en fazla yağışını aldığını belirtti.

Dfgrt-2Dünyada küresel ısınmanın yoğun yaşandığı bir dönemde İlçenin çok fazla yağış alması çok önem arz ettiğini ifade eden Geçirgen şunları kaydetti:

"Ovamızda daha önce yerleşim alanlarında tarım yapan köylerimizde vatandaşlarımız yapılar oluşturmuş. Bu yapılarda vatandaşlarımız olumsuz manada nasibini de almıştır.Şu an hayat akışlarını sağlayamaz duruma gelmişler.Tabi bunu alt yapılara bağlayabiliriz. Özellikle tarımsal alanlarda yapıların yapılması olası faciaların yaşanmasına da neden oluyor. Artık bundan sonra böyle alanlarda yapıların yapılmamasını  imara kapatılmasını sağlamamız lazım.Bazı köylerimizin etrafı suyla dolmuş durumda. Ovada tek yapılan bir ev var, orası da suyun içinde kalmış. Bu da ova da ev yapmanın ne kadar riskli olduğunu gösteriyor

Evlerimizi yamaçlara yapmalıyız. Ovayı da tarımsal anlamda kullanmalıyız. Vatandaşlarımızı çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirmeliyiz

Vsdfs

"Köylerin alt yapıları ve drenaj kanallarının yapılmasını sağlayacağız"

Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması altyapı ve drenaj kanallarının yapılması için muhtarlarımızla birlikte  Hakkari Valisine ve Yüksekova Kaymakamına bunları arz edeceğiz. İnşallah önümüzde ki dönemlerde bunları tamamlayacağız.

İlçede etkili olan yağışlar tarımsal verimliliği arttıracak

Yağan yağışlar nedeniyle tarımsal verimliliğin diğer yıllara oranla artacağını düşünüyoruz. Toprak suya doygun hale geldi.

Sıcaklıkların da artmasıyla beraber verimliliği ve bitkilerin de gelişmesini etkileyecektir. Ovamızın daha bereketli geçeceğinin bir öngörüsüdür”

Dftger

Vsdtgf

Bfgert

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ