Derecik  (Rubarok) – Zet Sınır Kapısı 6 ay önce açılmasına rağmen Zet Sınır Kapısı’nda halen birçok eksiklik mevcut.

Kapının durumu hakkında Rûdaw'a konuşan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, “Gerekirse yeni bir kampanya başlatacağız. İlgili bakanlık ve kurumlarla da görüşeceğiz. Elbette bu sınır kapısı bölgemiz ve ülkemiz için çok faydalı. Kapıda sadece mesai saatlerinde yolcu trafiği var ve hafta sonları kapalı. O yüzden çok kalabalık oluyor. Kapının 24 saat açık tutulması gerekiyor” dedi.

Tekin, Hakkari’nin sınır şehri olduğunu ancak sınır kapılarının bölge halkının yararına olacak şekilde aktif hale getirilmediğini söyledi.

Hakkari’den yaşanan göçe dikkati çeken Tekin, kentin 81 il arasında sanayi bölgesi olmayan tek il olduğunu söyledi.

Tekin, “Sadece Hakkari’den son 5 yılda 11 bin 137 kişi maalesef göç etti. Göç edenlerin çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Araştırmalarımıza göre çoğunluğu maddi durumu kötü olduğu için Hakkari’den ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Muharrem Tekin sınır kapısının daha aktif hale getirilmesinin Hakkarililerin göçünü sona erdirecek bir fırsat olacağını vurguladı.

Zet Sınır Kapısı, Soran Bağımsız İdaresi’ne bağlı Mergesur ilçesi ile Hakkari’nin Derecik (Rûbarok) ilçesi arasında yer alıyor. Kapı geçen mayıs ayında açılmıştı.

Dereceik Belediye Başkanı Akram Çetin Kaya, Rûdaw'a, vatandaşların kapıdan geçişinin her iki taraftan yetkililerin koordinasyonuyla devam edeceğini söyledi. /rüdaw

Editör: Erkan Çobanoğlu