İsrail ordusu, Hamas’la savaşın dördüncü haftasına girerken, Filistinli sivillerin acilen yakıt, gıda ve temiz suya ihtiyaç duyduğu Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarını genişletti. Ordu son birkaç gün içinde 600'den fazla hedefin vurduğunu bildirdi.

Reuters'in bildirdiğine göre Hamas da İsrail tanklarının doğudan Gazze şehrine yönelik saldırı girişimini püskürttüklerini ve İsrail sınırında savaştıklarını duyurdu.

Hamas'ın yanında savaşan İslami Cihad da yaptığı açıklamada, "Bugün bizim görevimiz savaşmak” dedi ve “Şu anda ateşkes zamanı olmadığını” ekledi.

İsrail ordusu (IDF), Hamas'ın önde gelen dört yöneticisinin öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamada, "IDF birlikleri, binalara ve tünellere barikat kuran ve birliklere saldırmaya çalışan düzinelerce teröristi öldürdü" denildi.

Taraflar ise birbirlerinin açıklamaları hakkında yorum yapmadı.

Pek çok Gazzeli güneye gitmedi

İsrail, Gazze Şeridi’nin altındaki tünellerden oluşan bir labirentte saklandığını söylediği Hamas militanlarının peşine düşmek üzere cuma günü geç saatlerde Gazze'ye doğru büyük bir saldırı başlatırken, sivillerin kuzeyinden güneye gitmeleri yönündeki talebini yeniledi.

Bu çağrıya rağmen pek çok Gazzeli, evsiz kalmaktan korktuğu ve İsrail'in güneydeki bombardımanından endişe duyduğu için şehirde kaldı. Bugün bölge sakinleri, İsrail güçlerinin şehrin doğu yakasına düzinelerce hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Gazze’yi güneye bağlayan Selahaddin ana yolunda bir tankın görüldüğü sosyal medyaya yansıdı.

Daha sonra bölge sakinleri ve Hamas yönetimindeki hükümetin medya ofisi, tankların Gazze sınırına doğru çekildiğini söyledi. Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, yoğun havan ateşi ile İsrail güçlerini geri püskürttüklerini, İslami Cihad ise İsrail güçleriyle savaştıklarını bildirdi.

117 bin sivil kuzeydeki hastanelerde barınıyor

Bölge sakinleri, batıdaki sahil yolunun havadan ve denizden defalarca vurulduğunu kaydetti. Ancak Reuters bu haberleri henüz doğrulayamadığını belirtiyor.

Filistinli sağlık yetkililer ayrıca bugün Gazze'deki üç büyük hastanenin yakınına hava saldırıları düzenlendiğini kaydetti. BM İnsani Yardım Ofisi OCHA, 117 bin sivilin kuzeydeki hastanelerde hastalar ve doktorlarla birlikte barındığını bildiriyor.

İsrail, Hamas'ı hastanelerin yakınlarına komuta merkezleri ve silahlar yerleştirmekle suçluyor ancak Hamas bunu reddediyor.

Kuzeydeki bazı bölgelerde internet  erişimi sağlanamıyor

Hava saldırıları, Gazze'nin Mısır'la olan tek operasyonel sınır kapısı yakınındaki Refah kentine bağlı kasabalarda ve Filistin medyasının Hamas'ın İsrail askerleriyle çatıştığını söylediği Han Yunus'un doğusunda da duyulabiliyor.

Öte yandan cuma günü Gazze'yi karartan telefon ve internet kesintileri hafifledi. OCHA bugün internet bağlantısının büyük ölçüde sağlandığını duyurdu; ancak telekomünikasyon sağlayıcıları kuzeydeki bazı bölgelerde internet erişiminin hala sağlanamadığını bildiriyor.

“Tespit ediyoruz ve havadan saldırıyoruz”

İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze'de binalardaki askerleri, ana yoldaki tankları ve Hamas'ın içinde bulunduğu binalara yapılan hava saldırılarını gösteren video görüntülerini yayınladı.

İsrail Askeri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, "Yerden hareket ediyoruz, teröristleri tespit ediyoruz ve havadan saldırıyoruz. Ayrıca kara kuvvetleri ile teröristler arasında doğrudan bir çatışma var. Çatışmalar Gazze Şeridi'nde yaşanıyor” dedi.

Hamas beş günlük ara istedi

İsrail'in Gazze'ye yönelik genişleyen kara saldırıları, uluslararası yardıma izin verilmesi için "insani ateşkes" çağrılarına da yol açtı.

İsrail ile Hamas arasında Katar aracılığıyla yürütülen müzakereler hakkında bilgi veren bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, Hamas'ın elinde tuttuğu tüm sivil rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'ye yardım ve yakıt sağlanması amacıyla İsrail'in operasyonlarına beş günlük bir ara vermesini istediğini söyledi.

Yiyecek bulmak için yardım mağazaları basıldı

OCHA, su, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 33 kamyonun gün Gazze'ye girdiğini, bunun şu ana kadarki en büyük teslimat olduğunu, ancak acil ihtiyaçların karşılanması ve sivil karışıklığın önlenmesi için çok daha fazla yardımın gerekli olduğunu bildirdi. İnsanlar dün yiyecek bulmak için yardım mağazalarına baskın düzenlemişti. /rüdaw

Editör: Erkan Çobanoğlu