Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, meydana gelen depremi artçı olarak değerlendirmenin mümkün olduğunu söyledi. Tüysüz, "Bölge hem 2020 depremiyle hem de geçtiğimiz yıl yaşadığımız 6 Şubat depremiyle sıkışan ve gerilen bir bölge. 2020'de enerjisi boşaldığı için büyük bir deprem beklemediğimiz bir yöre" ifadelerini kullandı.

AFAD'ın verdiği bilgiye göre, saat 03.25 sıralarında merkez üssü Elazığ Merkez olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Sarsıntının yerin 13,8 kilometre derinliğinde oluştuğu belirtildi.

Depremin Bingöl, Dersim, Malatya, Diyarbakır, Batman illerinden de hissedildiği öğrenildi. Deprem sonrası bazı vatandaşların da evlerinden dışarı çıktığı görüldü.

Elazığ Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabından geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Toraman paylaşımında "Birimlerimiz tarafından yürütülen saha taramaları neticesinde çok şükür şu ana kadar her hangi bir olumsuzluk tespit edilmedi" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Artçı deprem olarak değerlendirmek mümkün

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında Elazığ'da meydana gelen depremi değerlendirdi. Tüysüz şu ifadeleri kullandı:

"24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin etki alanı içindeki bir bölge. Artçı deprem olarak değerlendirmek mümkün. Bölge hem 2020 depremiyle hem de geçtiğimiz yıl yaşadığımız 6 Şubat depremiyle sıkışan ve gerilen bir bölge. 2020'de enerjisi boşaldığı için büyük bir deprem beklemediğimiz bir yöre.

Bölgede en önemli ve tehlikeli olarak gördüğümüz Bingöl-Yedisu fayı var. Kuzey Anadolu Fayı’nın 1700'lü yıllardan bu yana kırılmamış o yöredeki en önemli parçası. 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığı var.

Ancak bu depremin onunla bir bağlantısı yok. Yedisu fayı Elazığ'ın biraz doğusundan Karlıova'ya doğru uzanan bir fay parçası. Bunun üzerinde bir deprem beklentimiz var. Onun dışında yöre riskli bir bölge. Çok sayıda fay parçası barındıran bir bölge. En fazla dikkat edilmesi gereken yörelerden bir tanesi."

Kaynak: RÛDAW