Borsada üst üste yatırımcı rekorları kırılıyor. Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 11 Eylül 2023 itibarıyla 7 milyon 140 bin 215 ile en yüksek seviyesine ulaştı. 

Milliyet'te yer alan habere göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş şu ifadeleri kullandı: "Mayıs sonundaki genel seçimlerin ardından, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, hızla kabinenin ve ekonomi yönetiminin belirlenmesi, ardından rasyonel politikalara dönüş ve şeffaflık konusunda güven ortamının oluşması, risk algısını azalttı ve enflasyonun bir süre daha devam edeceği beklentileriyle birlikte, hisse senedi en cazip yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. Bu süreçte, halka arzların da ivme kazanması, yerli yatırımcı sayısının rekor seviyelere ulaşmasına sebep oldu.

Borsayı önümüzdeki 1 yıllık bakışla yine en cazip yatırım aracı olarak görebiliriz. Fakat, geçen 3 aydaki ciddi yükselişlerin ardından önümüzdeki 1-2 aylık dönemde, politika faizlerindeki artış ve bu artışların ekonomi üzerindeki etkilerinin görülmesi, piyasanın yeniden yönünü bulmasında belirleyici olacaktır.

Yatırımcıların, portföylerindeki hisse ağırlıklarını önceki aylardakine göre bir miktar azaltıp, yine seçici olmak kaydıyla, açıkta kalan fonlarını geçici olarak faizle değerlendirip, önümüzdeki dönemde yaşanabilecek kâr realizasyonlarından faydalanmakta kullanabilirler.

Yabancı girişlerinin Ağustos ayında bir miktar terse döndüğünü söyleyebiliriz. Genel seçimlerden bu yana, BIST-100 Endeksi’nin dolar bazında yüzde 35 civarında değer kazandığını göz önüne aldığımızda, önümüzdeki 1-2 aylık süreçte politika faizindeki artışların ekonomi üzerindeki etkilerini görmeyi tercih etmenin, bir miktar kâr realizasyonuna gittiğini söylemek yanlış olmaz.

Önümüzdeki 3-6 aylık dönemde, hükümetin mali politikaları ve parasal politikaları geçen 3 aydaki gibi güven vermeye devam ederse, enflasyonla mücadelede başarı sağlanacağına inanç artarsa, yabancı yatırımcıların 2024 yılında çok daha yoğun olarak Türkiye borsasıyla ilgilenebileceklerini düşünüyoruz.

KKM’den çıkışlarda ilk etapta yüksek mevduat faizi veren bankalara mevduatta kayış olabilir. Bir kısmı da döviz ve hisseye yönelebilir.

Temmuz ayında yayınladığımız strateji raporumuzda 12 aylık BIST-100 Endeks hedefimizi 8400 olarak açıklamıştık. Bu süreçte borsa, beklediğimizden de çok hızlı bir yükseliş yaşadı ve 1 sene sonrası için belirlediğimiz hedefe 9 ay öncesinden ulaşmış oldu. 

Önümüzdeki kısa dönemde, enflasyon beklentilerimizdeki yukarı revizyonlardan dolayı, nominal endeks hedefimizde bir revizyon da muhtemelen gelecektir. Şu aşamada, özellikle mevduat faizlerinin seyri, borsanın yeni rekor seviyeleri konusunda belirleyici olacaktır. Önümüzdeki 1-2 aylık dönemde borsada düzeltmelerin gelmesi olasılığını yüksek görmekle birlikte, daha uzun dönemde hisse getirilerinin mevduat faizlerinin üzerinde olabileceğini ve yeni rekorların da gelebileceğini düşünüyoruz.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yaklaşık 2 yıldır enflasyon döngüsü içerisinde yer alan ekonomimizde, uygulanan ekonomik program neticesinde dolar, altın ve Kur Korumalı Mevduat gibi ürünlerin getiri yarışında çok geri kalması, halka arzlara olan ilginin artması ve Borsa İstanbul’un alternatifsiz kalması, katılımcı sayısında artışa sebep oldu.

Ortodoks politikalara ılımlı geçişte atılan adımlar ve buna siyasi iktidarın da destek vermesi Borsa İstanbul’da rekor beklentilerini yükseltti. Bu beklentilerin yükselmesinde kredi derecelendirme kuruluşlarının görünüm yükseltmesi ve ülkemiz hakkında olumlu mesajlar vermesi Borsa İstanbul’da yeni bir yükseliş hikayesinin yazılmasına sebep olabilir. 

Öngörülebilir politikalara geçişin hızlanması, reformlara yönelik adımların atılması ve özellikle bankacılık sektörüne uygulanan regülasyonların kaldırılması durumunda Borsa İstanbul’da yeni bir hikaye ve beraberinde rekor serisi görebiliriz.

Kur Korumalı Mevduat hesapları daha çok kur riskinden korunmak isteyen risk algısı düşük olan yatırımcı kitlesi ve vergi muafiyeti sağlamayı amaçlayan şirketlerin tercih ettiği bir yatırım ürünü olduğunu düşünüyoruz. Bu yatırımcı grubunun Borsa İstanbul gibi riskli kategoride yer alan bir alandan ziyade daha çok riskin az olduğu yatırım alanlarına yönelebileceği görüşündeyiz. 

Halka arzlara olan ilgi ve Borsa İstanbul’a olan ilginin artması bir kısım KKM yatırımcısının merakını çekmiş olabilir. Ancak yine bu miktarın çok fazla değişmeyeceğini yatırımcı grubunun özelliklerinden dolayı düşünebiliriz.

Borsa İstanbul hala alternatifsiz olarak ilerliyor ancak geride kalan sektörlerin hala var olduğu ortamda, endeks potansiyelinin altında işlem gördüğü görüşündeyiz. 8000 seviyesi seçimler öncesinde kurumumuz tarafından dile getirilmiş olsa da biz bu noktadan sonra bir miktar borsa tarafında hisse değişimlerinin olabileceğini ve endeks içerisindeki ağırlığı yüksek olan hisselerin bir miktar dinleneceğini düşünmekteyiz. Bu tabloda ise Borsa İstanbul’da 10000’in üzerinde bir gerçekleşme görebiliriz." (EKONOMİ SERVİSİ)

Editör: Erkan Çobanoğlu