Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'dan Becky Anderson'a verdiği özel röportajda seçim sürecini değerlendirdi.

Röportajda 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu konusunda "kendinden emin hissettiğini" söyleyen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "özel bir ilişkisi" olduğunu yineledi. Ayrıca kendisini daha önce "otokrat" olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden ile yeniden seçilirse birlikte çalışmakta zorlanmayacağını savundu.

Erdoğan, "Biden'ın sizi devirmek istediğine inanıyor musunuz?" sorusuna "Seçimde ikinci tura kalan bir kişi nasıl diktatör olabilir?" yanıtını verdi.

“İkinci tura kalan insandan diktatör olur mu?”

Becky Anderson, Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'a atıfla söylediği "Biden, Erdoğan’ı devirin emri verdi" sözlerini hatırlatarak "Biden'ın sizi devirmek istediğine gerçekten inanıyor musunuz?" diye sordu. Erdoğan, verdiği yanıtta "Birinci tur değil, ikinci tura çıkan bir insandan diktatör olur mu? Şimdi gerçek de bu. Cumhur İttifakı 322 milletvekiliyle parlamentoya girecek ve bunun başındaki insan da ikinci tura birinci olarak çıkacak. Bu nasıl bir diktatörlük?" dedi.

“Biden ile çalışırım”

Anderson'ın "Seçilmeniz durumunda Biden yönetimi ile çalışacak mısınız ve çalışabilir misiniz?" sorusuna da yanıt veren Erdoğan, "Onda hiç şüphe yok. Biden ile çalışırım. Eğer Biden giderse, yerine gelecek kim olursa olsun onunla da çalışırım" dedi.

“Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırım uygulayacağımız noktada değiliz”

“Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırım uygulayacağımız bir noktada değiliz. Batı'nın yaptırımlarına bağlı değiliz. Biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu ilişkilerimiz var” diyen Erdoğan "Rusya ve Türkiye'nin her alanda birbirine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik tavrının dengeli olmadığını da savunan Erdoğan "Rusya gibi bir ülkeye karşı dengeli bir yaklaşıma ihtiyacınız var ki bu çok daha yerinde bir yaklaşım olurdu" sözlerini kullandı. Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğuyla yapılan Karadeniz Tahıl Anlaşması'na da değinerek "Yani ben Sayın Putin'le bu münasebetlerimi nasıl geliştiriyorsam veya yapıyorsam aynı durumu Batı da yapmalıydı. Çünkü dünyada birbirimize ihtiyacımız var. Yani ben Batı'nın her ülkesiyle nasıl görüşüyorsam, bu noktada Sayın Putin'le de o şekilde görüşüyorum. Aynı şekilde mesela şu Karadeniz Tahıl Koridoru'nda biz sadece Batı'nın değil Afrika ülkelerinin de ihtiyacını karşılar duruma geldik. Bakın şu anda tahıl sürecini 18 Mayıs'tan itibaren iki ay daha uzattık. Nasıl oldu bu iş? Sayın Putin'le olan bu özel münasebetlerimiz sayesinde oldu" dedi.

“Milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adına hareket edeceğinden eminim”

Erdoğan röportajda ikinci tur seçimlerini kazanacağını da öne sürdü. Açıklamasında "Şu anki rakibim bize karşı 15 seçime katıldı. Her seferinde de kaybetti. Seçimlerin ikinci turu önümüzdeki pazar olacak. Milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adına hareket edeceğinden eminim. Ve insanımızın bizi yüzüstü bırakmayacağını düşünüyorum. İstikrar ve güven çok önemli. İstikrar arayanlar sandıkta gereğini yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Geçen 20 yılda girdiğiniz her seçimi rahatlıkla kazandınız, seçimlerde rekorlar kırdınız. Türkiye'nin tarihinde ilk kez bir seçim ikinci tura kaldı. Şu an kendinizi ne kadar rahat hissediyorsunuz?" sorusu üzerine, "Önümüzdeki pazar yapılacak seçimlerde de ben inanıyorum ki halkım güçlü Türk demokrasisini gösterecek ki yüzde 90'a varan güçlü seçmen katılımı oldu. Bu çok önemli bir katılım. Dünyada pek benzeri yok. Bu seçimlerden de temennim odur ki inşallah milletim bizi yanıltmayacak." ifadelerini kullandı.

“Sinan Oğan'ın isteklerine boyun eğmeyeceğim”

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yüzde 5 alan Sinan Oğan'ın 'daha sıkı bir mülteci politikası olan adaya desteğini açıklayacağını' hatırlatan CNN'e göre, Erdoğan, Oğan için, "Onun isteklerine boyun eğmeyeceğim" dedi. Erdoğan, Oğan'a ilişkin soruya, "Ben bu şekilde müzakere etmeyi seven biri değilim" yanıtını verdi.

'Beni seçimlerden sonra izleyin'

Röportajda " Türkiye'de kimse fikirleri nedeniyle demir parmaklıklar ardında değil" diyerek özgürlük alanında baskı uygulandığını reddetmeyi sürdüren Erdoğan mülakatta, 'enflasyonu düşürmek için politika faizini düşürme' politikasına devam edileceğini de söyledi. Erdoğan, "Lütfen beni seçimlerden sonra izleyin; enflasyonun faizle birlikte düşeceğini göreceksiniz" dedi. 'Bunun ekonomi politikalarında değişiklik olmayacağı anlamına mı geldiği' sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Kesinlikle" ifadelerini kullandı.

Editör: Erkan Çobanoğlu