DEM Partili Hakkari Belediye Eş Başkanları Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe, belediyenin piyasa borcu ile beraber toplam borcunun 348 milyon lira olduğunu açıkladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde kazandığı Hakkari Belediyesi eş Başkanları Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe ile Eş Başkan Yardımcısı Hatice Uçer ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantı öncesi kısa bir açıklama yapan Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, seçim öncesi ve seçim sonrasında belediyede yapılan çalışmalar ile ilgili  basını bilgilendirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Hakkari halkının 31 Mart seçimlerinde bir irade beyanında bulunduğunu söyleyen Akış, Hakkari halkına hizmet etmek için görev başında olduklarını kaydetti. 

31 Mart tarihine kadar belediyenin borcu ve personel durumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hissettiklerini anlatan Akış, hem belediyenin borcunu açıkladı hem de seçim sürecinde belediye  kasasından yapılan harcamaları duyurdu. 

Daha sonra belediye borç durumu ile ilgili hazırlanan basın metni Belediye Eş Başkanı Viyan Tekçe tarafından okundu. 

4 Nisan tarihinde göreve başladıklarını anlatan Eş Başkan Tekçe, belediye yönetimi olarak düzenledikleri ilk basın toplantısın 2019 seçimlerinin ardından kayyum atanan belediyenin borçları 4 buçuk yıldaki borçlarını açıkladı. 

Eş Başkan Tekçe açıklamasında belediyeyi yöneten kayyımın belediyeyi iktidar partisine peşkeş çekmekle eleştirdi. 

Bu dönem Ak Parti Hakkari il yönetiminde olan bazı şahısların belediye şirketinde işe alındığını bildiren Tekçe, “İktidar partisinde yönetici konumunda bulunan birçok şahsı, gençlik kolları başkanı, kimi kadın kolları yöneticisi, il başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri gibi, belediyemizin HAK-BEL A.Ş üzerinden işe alındığı tespit edilmiştir. Belediye ihalelerinin çoğunu AKP’ye yakın firmalara verildiği, belediyeye ait taşınmaz ve işyerlerinin cüzi miktarlarda kiralarla AKP yönetici ve üyelerine verildiği saptanmıştır” dedi. 

Seçim sürecinde Ak Parti adayı için yapılan kampanya masraflarının belediye bütçesinden karşılandığını belirten Tekçe “Seçim kampanyasındaki harcamaların tamamı Belediye bütçesiyle yapıldığı tespit edilmiş, bu kapsamda ( spor yardımı, engelli yardımı, öğrenci yardımı, gıda paket yardımı ve doğalgaz yardımı su depoları )  belediye kasasından 29.939.764.46 TL para çıkışı olduğu, tespit edilmiştir. Seçim arifesinde yapılan ihalelerin toplam bedelinin 25.820.090,10 TL harcandığı saptanmıştır. Ayrıca; Mart ayı içerisinde yapılan doğrudan teminin 796.728,60 TL olduğu tespit edilmiş olup, seçimden önceki bir aylık süreçte toplamda 56.446.583,16 paranın belediye kasalarından belediyenin olağan dışı işlerde harcandığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı. 

Tekçe Hakkari Belediyesinin borç kalemlerini şu şekilde sıraladı. 

1-     İller bankası kredileri.119.605.052.08 TL ve faizi 40.317.472.52 olmak üzere 159.922.542.60 TL. dır.

2-     Vakıfbank’tan Çekilen Kredi 24.977.00,00 TL. Uygulanan yasal faizi 23.601.360,73 TL. Olmak üzere Toplam = 49.758.428,78 TL.

3-     Diğer Borçlar ( Vergi Dairesi, SGK vb.. Kurum Borçları ) = 81.265.620,46 TL

4-     Yargısal Borçlar Toplamı = 27.522.860,44 TL

Bütün bu kalemler hesaplandığında belediyemizin toplam borucu 315.705.077,13 TL’dir

Tekçe açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

“8 yıllık kayyım süreçlerinde somut olarak olağan kamusal hizmet dışında hiçbir hizmet faaliyeti olmayan belediyemizin borç batağında bırakılmış olması kayyım projeleri ile yapılan talanın ne denli büyük olduğunu gözler önüne sermektedir.
11 Dalda kültür alanında eğitim veren Feqiya Teyran kültür merkezi ve Binevş Kadın Dayanışma merkezlerinin kapatılması ile sadece belediyelerimiz borç bataklığında bırakılmamış olup halkımızın kültürü de talan edilmeye çalışılmıştır.

Bununla birlikte Hakkari’nin Manevi ve Görsel değerlerini aynı karede birleştirme ile tasarlanan (Ters Lale, Sümbül Dağı, Yaban Keçileri, Kilim Motiflerinin Zeminini Temsil Eden ) logomuz Hakkari ile bağdaştırılacak hiçbir yanı olmayan bir logo ile değiştirilmiştir.

İşe gelmeden maaş alanlarım birçoğu AKP ve MHP’li yöneticilerden oluştuğu tüm halkımızca bilinmektedir. Söz konusu alımlara karşı ihtiyaç gereği yapılan görevlendirmeler sonrasında yıllardır işe gelmeden belediyeden maaş alanlar bu durumları görmezden gelip Belediyemizi hedef almaktadırlar.

Kayyımlar tarafından işe alımların objektif kriterlere göre objektif değerlendirmelerle alınmadıkları tüm halkımız tarafından bilinmektedir. Hiçbirisi ihtiyaç dâhilinde işe alınmış değil. Mülakatların usulen yapılmadığı resmi işlemlerde yaptığımızı incelemelerde açığa çıkmış bulunmaktadır. Tüm Hakkâri halkı da bu durumların farkındadır.

Kayyımların seçim yatırımı olarak usulsüzce işe elaman aldıkları yapılan incelemelerde görülmüştür. Partimizin genel politikalarına göre hareket eden belediye yönetimimiz işten çıkarma heveslisi bir gelenekten gelmediğini tüm halkımızın bilmesini isteriz.

Ancak ihtiyaca göre değil siyasal ilişkilere göre alınan elemanların dosyalarında ve genel durumları gözden geçirilerek ihtiyaç fazlası elemanlarla ilgili kararlar mevzuat kapasımda yapılacaktır. Halkımızın şunu bilmesini isteriz. AKP halkın belediyesini gasp etmekle ve kayyım rejimi ile yönetmekle yetinmemiş onlarca işçisi usulsüz bir biçimde çevrelerindeki siyasal ilişkilere göre işe alınmıştır.

Buna rağmen emeğe ve emekçiye olan saygımızdan ötürü personel sayısını ihtiyaç durumunu ve mevzuat durumunu gözden geçirip yönetilebilir ve sürdürülebilir bir belediye kadrosu oluşturma çabası içerisindeyiz.

Belediyenin halka eksiksiz hizmet götürme ve yürütme noktasında genel durum değerlendirmeleri liyakat gözetmeksizin siyasi tercih ve seçim odaklı işe alınanlardan dolayı hizmet üretmeyen kişilerle devam etmek Hakkâri halkına büyük bir haksızlık olur anlayışı ile gerekli tasarruflar yapılacaktır.

Siyasi ve seçim odaklı bu durumlar kayyımlar tarafından halkımızla bizi karşı karşıya getirmek için geliştirilen planlı politikalar olduğu bilinmektedir.

Tüm halkımızın ve özellikle belediye personelimizin bundan emin olması lazım ki işinde gücünde olan liyakat ve ihtiyaç esas alınarak işe alınan kişilerin emeğine saygı duyarız. Ancak. Seçime kısa bir süre kala kayyımın yaptığı alımlarda liyakat dikkate alınmaksızın. Alım yaptığı herkesçe bilinmektedir.

Bu kişilerden bazılarının Belediyenin adresini dahi bilmediği söyleyebiliriz. Belki aralarında bu işe ihtiyacı olanlarda vardır. Ancak onlara bu haksızlığı ve hukuksuzluğu yapan biz değiliz. AKP’nin görevlendirdiği ve halkın iradesini yok sayan kayyımlar ve AKP yöneticileridir.

31 Mart seçimlerinde AKP adayının YSK’nın yasaklarına ve siyaset etiğine aykırı olmasına rağmen seçim rüşveti olarak vaatleri ve kendisi tarafından yaptığını söylediği birçok harcamanın Belediye bütçesinden yapıldığı görülmüştür.Hakkâri halkına hizmet üretmek için kullanılması gereken bütçe adayın seçim kampanyası için kullanılmıştır.

Zorunlu ve doğal afet durumlarında alınması gereken yüksek faizli krediler seçim kazanma odaklı alınmıştır. Örneğin Vakıfbank’tan alınan kredi Spor ve etkinliklere destek adı altında Belediyenin mevcut bütçe durumunu çok aşan yardımlar adı bile duyulmamış spor kurumlarına verilmiş gözükmektedir.

Seçim kampanyası boyunca piyasaya para süren adayın şirketinin adını taşıyan spor kulübüne bile Belediye bütçesinden paralar aktarılmış. Kendilerini Hakkâri’nin ve Hakkâri halkının sevdalısı gösterenler tüm söylemleri, aslında koltuk sevdasıymış. Fakirin doğal gazlarını kendi hesaplarımızdan yapıyoruz diyenlerin tüm bu işleri belediye bütçesinden yaptıklarını halkımızın bilmesini isteriz.

Kayyumlar iş başında iken tüm imkânlar sunuluyorken ve aldıkları kredi borçları hisseden kesilmiyorken, partimizin belediye başkanlığını kazanıp belediyeye geçtiği ilk ay itibariyle hissenin %44,5 i kesilecek kararı alınmıştır. Halkımıza yapacağımız hizmetleri engelleme ve görünür olmaması için merkezi düzeyde alınan bu düzenlemelerle Hakkâri halkı cezalandırılmak istenip partimizi halkın gözünde belediyecilik yapamıyorlar algısı yaratılmaya çalışılıyor. Belediyemize karşı yapılan bu kanunsuz uygulamaları halkımız ile paylaşıp AKP’nin kirli zihniyetini teşhir etmek için 31 Mart tarihide yapılan yerel yönetimler seçiminde halkımızın iradesiyle seçilen biz yöneticilerin görevidir.

Yıllardır tüm engellemelere rağmen halkımıza verdiğimiz sözlerin gereği olarak, sosyal belediyecilik anlayışı ile halkımıza yakışır hizmetleri öğretmeye ve yapmak için gece gündüz çalışmalarımızı halkımızın öz gücü ile yapmaya kararlıyız

Muhabir: MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ