VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

YÜKSEKOVA - Esendere Gümrük Kapısı'nda günlük 30 araç geçişine izin verilmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Günde yüzlerce aracın geçtiği sınır kapısında böyle bir uygulamanın mağduriyet yaratacağını kaydeden vatandaşlar, söz konusu uygulamanın sona erdirilmesini istedi.

Sınır kapısında geçtiğimiz günlerde gümrük memurları ile vatandaşlar arasında kavga çıktığını ve bu yüzden bu uygulamaya geçildiğini kaydeden vatandaşlar, birçok kişinin geçimini sınır ticareti üzerinden yaptığını vurguladı.

'10 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR'

Sınır kapısının salon ve araç geçişlerine kapatıldığını kaydeden Ferşat Özdoğan isimli vatandaş, "İnsanlar burada ekmek kazanmak için gümrüğe geliyorlar. Yaklaşık biz 300 doblocu olarak burada ekmek kazanıyoruz. Şuan 30 araç gidip geliyor. Araçlarımıza muafiyet uygulanıyor. 30 araç gidip geliyorsa biz hiç ekmek kazanamayız. Sayın valimize, kaymakamımıza bütün gümrük müdürlerimize, STK’larımızadan tek istediğimiz budur; gümrük kapısının eskisi gibi bize açılmasını istiyoruz. Eskisi gibi de çalışmak istiyoruz. Rica ediyorum bize bu iyiliği yapsınlar. Bu sıkıntı yaklaşık 10 gündür devam ediyor. Gümrükten memur ve vatandaşlar arasındaki tatsız olaylardan gümrük bu hale getirdi. Burada ne bir iş ne de bir ticaret yapabiliyorlar. Bu kotayı kaldırsınlar. Hem biz ekmek kazanalım hem Yüksekova için ekmek kazandıralım’’ dedi.

"TEK RİCAMIZ KOTAYI KALDIRMALARI"

Gümrükte geçtiğimiz günlerde yaşanan olay sonrası kota uygulamasına geçildiğini kaydeden Serbest Düzen ise, "Bu kotaya göre, hemen hemen ayda 2 defa gideceksin. Gitsek ne gitmesek ne? İki defa gitmemiz bize çıkarmıyor, kârımız olmuyor. Tek ricamız bu sınırlandırmayı kaldırmalarıdır. Ekonomiyi görüyorsunuz. Biz İran'a gidip gelmesek; sebze  meyve pirinç gibi ürünler getirmesek bizler ve Yüksekova halkı mağdur oluruz. Görüyorsunuz her gün fiyatlar yükseliyor. Hepimiz bu sınır kapısından yararlanıyoruz. Geçim kaynağımızı bu gümrük sahasında kazanıyoruz. 10 -15 gündür biz mağduriyet yaşıyoruz. Takılı kaldık araçlarımız gitmiyor. 400'e yakın araç var ve bu araçlar gidip gelemiyorsa, ayda 2 sefer gidiyorsa neye yetecek? Ne tarım var ne fabrika var. Ne başka bir üretim var ne bir hayvancılık var. Ne yapacağız halimiz ne olacak. Sayın Valimize, Kaymakamımıza ve yetkililerimize burdan çağrımız; bize yardımcı olmalarıdır. Gerekirse her gün buraya geliriz, her gün burada kalacağız. Gerekirse araçlarımızı çıkarmayacağız bu gümrük düzelene kadar. Çünkü tek gelirimiz burasıdır başka gelirimiz yok" şeklinde konuştu.

Serhat Aydın isimli vatandaş ise, "Yaklaşık 7-8 gün önce iki memurla, iki vatandaş arasında çıkan tartışmadan dolayı bizim işimize son verildi. Araç geçişlerimize izin vermiyorlar. Çok mağdur duruma düşmüşüz. Sadece üç beş insanın geçim kaynağı değil, binlerce insanın geçim kaynağıdır esendere sınır kapısı. Durumun düzelmesi için büyük ricada bulunuyoruz" şekinde konuştu.

Editör: Viyan Orhan