Yurt içi piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi olarak gösterilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı bugün TSİ 14.00’te açıklandı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası politika faizini 5 puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. Ekonomistler 5 puanlık faiz artışı bekliyordu.

Faiz kararı öncesi dolar kuru %0,10 artışla 26,97 liradan, euro kuru ise 28,73 liradan işlem görüyordu. Gram altın ise 1.699 seviyesinden fiyatlanmıştı.

500 baz puanlık faiz artışı sonrası saat 14.14 itibarıyla; serbest piyasada dolar  27.05'ten işlem görürken euro 28.81'den alıcı buluyor. Gram altın ise 1674 liradan satılıyor. 

FAİZ ARTIŞINA HAZİRANDA BAŞLADI

Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitti.

Merkez Bankası, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını haziranda yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti.Merkez Bankası temmuz toplantısında politika faizini 2,5 puan artışla yüzde 17,50'ye yükseltmişti.Ağustos toplantısında faiz artışına devam eden Merkez Bankası, 7,5 puanlık artışla faizi yüzde 25'e çıkardı.Merkez Bankası son olarak bankalara gönderdiği uygulama talimatında, TL’yi cazip kılacak yeni kararlar almış ve bu kapsamda Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulamasına son vermişti.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik de aylık TL payı artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükseltilirken, 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranı da yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltmişti. 

Editör: Erkan Çobanoğlu