Vİyan Orhan / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı kavaklı köyünde yetişen dağ  mantarları Yüksekova çarşı merkezinde kilosu 200 TL'den alıcı buluyor.

 Bölgedeki yoğun yağışların ardından çıkan ve halk arasında "Kivark. kark" olarak adlandırılan dağ mantarları birçok aileye de geçim kaynağı oluyor.

"Tanesi Bazen 5 Kiloyu Geçiyor"

Ailesinin geçimini mantar satarak sağladığını belirten Sıddık Kurt isimli vatandaş, mantar toplamak için sabah 03 00'te yola çıktıklarını belirtti. Kurt, "Bahar mevsiminin gelmesiyle sabahın erken saatlerinde "Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ndeki dağların yüksek yamaçlarına çıkarak mantar topluyoruz. Getirdiğimiz mantarların tanesi bazen 5 kiloyu geçiyor.  Herkes bu dağlara çıkamıyor. Bu yüzden fiyatı pahalı. Ayrıca mantarlar çok faydalı bir bitki ve alıcısı her zaman oluyor" dedi.

Dağ mantarının birçok mineral içerdiğini, yağ oranı düşük olduğu  bu yüzden diyet yemeğin de kullanmak için satın aldığını belirten Fediye Paksoy  isimli vatandaş,  ayrıca mantarların Yorgunluğu giderdiğini , düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirdiğini ve  kansızlığı giderdiğini söyledi.

Editör: Viyan Orhan