Hakkari’de iki ayrı rehabilitasyon merkezi sahipleri arasında ölümle ilgili sonuçlanan olayla ilgili davada, şüphelilere verilen cezalara tepki gösteren aileler, 113 gündür Hakkari’de sürdürdüğü adalet nöbetini Van Bölge Adliye İdare Mahkemesi önünde devam ettirecek.

Hakkari’de 5 Şubat 2022 tarihinde iki ayrı rehabilitasyon merkezi sahipleri arasında yaşanan kavga ölümle sonuçlandı. Yaşanan olayda Hikmet D. yaşamını yitirdi ve 6 kişi de yaralandı. Yaşanan olayın ardından daha önce çalıştıkları rehabilitasyon merkezinden ayrılan ve kendilerine rehabilitasyon merkezi kuran Remezan Karakış, Cuma Özer ve Deniz Turan öğretmenler hakların açılan davada kasten adam öldürmeye teşebbüs ve kasten öldürme suçuyla tutuklu yargılandılar.

9 Eylül 2022 tarihinde ilk duruşmada suçlamaların asılsız olduğu gerekçesiyle tahliye olan öğretmenler 5 gün sonra yapılan itirazlar neticesinde yeniden tutuklandılar.

‘Adalet İstiyoruz’

20 Mart 2023 tarihinde Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada üç öğretmen için müebbet artı 9’ar yıl ceza verildi. Söz konusu cezayla ilgili büyük bir hukuksuzluk yaşandığını belirten ve aileler adil yargılanma talebiyle Hakkari Valiliği önünde adalet nöbeti başlattı. Hakkari’de 113 gündür adalet nöbetini sürdüren aileler, dosyanın Van Bölge Adliye Mahkemesi’nde görülmesinden dolayı adalet nöbetini Van Bölge Adliye Mahkemesi önünde devam ettirecek.

Van Bölge Adliye Mahkemesi önünde ‘Adalet İstiyoruz’ pankartıyla nöbet başlatan tutuklu öğretmenlerden Deniz Turan’ın eşi Asuman Turan, yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verdi: “20 Mart 2022 tarihinde Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmasında adalet tarihine kapkara bir leke bırakılarak 3 öğretmenimiz için müebbet ve 9’ar yıl ceza verildi. Yaşanan olayda hayatını kaybeden kişinin ölüm sebebi yapılan adli tıp ve daha birçok belgeye dayandırılmasına rağmen öğretmenlerimiz adil olmayan bir cezaya çarptırıldı” dedi.

‘Aynı hâkimden iki farklı karar’

Turan, “Biz öğretmenlerin adil bir şekilde yargılanacağını beklerken dosyaya herhangi bir somut delili eklenmeden tahliye kararından sonra öğretmenler tekrar tutuklandı. Aynı hâkimin daha önce tahliye yönünde karar vermesi daha sonra üç öğretmenimize müebbet artı 9’ar yıl ceza vermesi bizi gerçekten şoka uğrattı. Adalete olan güvenimizi sarstı. Bundan sonra bizde tek yolumuz olan adalet nöbetiyle yetkililere seslenmeye çalışıyoruz. 113’üncü günü geride bıraktık. Arkadaşım şu anda Hakkari’de devam ediyor, bende dosyanın geldiği Van Bölge Adliye Mahkemesi önünde devam ediyorum. Amacımız tamamen yetkililere sesimizi duyurup bu dosyanın adil bir şekilde yargılanmasıdır. Başka hiçbir amacımız yok” diye konuştu.

Her sabah saat 10.00’da Hakkari Bağlar Mahallesi ve Van Bölge Adliye Mahkemesi önünde aileler adalet nöbetini sürdürmeye devam edecek.

Ne Olmuştu?

Hakkari’de iki ayrı rehabilitasyon merkezinin sahipleri arasında 5 Şubat 2022 yılında yaşanan kavgada, Hikmet Demir yaşamını yitirdi, her iki aileden toplam 6 kişi de yaralandı. Olay sonrası başlatılan soruşturma sonucu haklarında dava açılan 8 kişiden Cuma Özer, Deniz Turan, Remezan Karakış ve Ramazan Özer’e “Kasten öldürme” suçundan müebbet ve 9 yıl, Berk Demir’e “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 23 yıl hapis cezası verildi. Sanık Sabır Demir’e “Silahlı tehdit” suçundan 2 yıl ceza verilerek ertelenirken, Necat ve Hadi Özer ise beraat etti.

Editör: Erkan Çobanoğlu