Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kur korumalı mevduat sistemine ilişkin verileri paylaştı. Mevduat oranı 2 trilyon 346 milyar liraya ulaştı. Geçen hafta hesaplarda 143 milyar 631 milyon liralık artış yaşandı. 

Tarihi zirveyi gördü 

Geçen hafta rakamlar sistemin devreye girmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ayrıca en fazla artışın yaşandığı hafta olarak da kayıtlara geçti. Seçim öncesinde de son 4 aylık dönemde her hafta sürekli artış yaşanmıştı. 

2021 yılı Aralık ayında devreye alınan sistemin amacı dövizdeki dalgalanmayı kontrol altına almaktı. İlk dönemde döviz fiyatları düşse de sonraki dönemde kur yeniden sistemin devreye girmesinden önceki seviyeye çıktı, hatta eski seviyesini de aştı. 

Faiz üst sınırı kaldırılmıştı 

Daha önce sistemdeki faiz oranı, politika faizi artı 3 puan olarak uygulanıyordu. 31 Mart’ta ise faiz üst sınırı kaldırıldı. Karar, bankaların uyguladığı faizle politika faizi arasındaki makasın artması nedeniyle alınmıştı. 31 Mart’tan bu yana bankalar kur korumalı mevduatlara belirledikleri faizi uygulayabiliyor. 

Kur Korumalı Mevduat Hesabı, TL cinsinden USD, EUR ve GBP kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkının mevduat sahibine yansıtılmasını içeriyor.   

Editör: Erkan Çobanoğlu