İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, asker ve polislerin kullandığı araçlar ile zırhlı araçların çarpması sonucu yaşanan ölümlere dair raporunu açıkladı. Raporda, Yüksekova ilçesinde 7 Haziran'da uzman çavuşun kullandığı aracın çarpması sonucu 5 yaşındaki E.A'nın yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. 

44 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İHD’nin 2019 yılının Temmuz ayında yayınlamış olduğu “Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu”na işaret edilen açıklamada, söz konusu raporun yaşanan yeni ölüm ve yaralanmalarla güncellendiği belirtildi.

Açıklamada, “Son olarak E.A’nın yaşamını yitirmesi ile birlikte; 7 Haziran 2023 tarihi itibari ile Kürt kentlerinin son 15 yılında meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı 82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirirken, 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralanmıştır" denildi.

Yaşanan ölümlerin Kürt meselesinden bağımsız olmadığına dikkat çekilen raporda, “Kürt kentlerinde, Kürt meselesi ile bağlantılı şiddet ve çatışmaların yoğun gerçekleştiği yaşam alanlarında sınırsız sayıda bulundurulan, sürekli devriye halindeki zırhlı askeri araçların kuralsız kullanımı nedeni ile çarpmalar yaygın bir hal almıştır ve yaşam hakkı ihlaline sebep olmaya devam etmektedir” ifadelerine yer verildi. /Evrensel

Editör: Viyan Orhan