İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un Maltepe ilçesinde "İstanbul'un Fethi'nin 570. Yılı" töreninde konuştu.

İmamoğlu, "Buraya geldiniz çünkü bu ülkenin tarihine hepiniz saygı duyuyorsunuz, geleceğine inanıyorsunuz. Bir kutuplaşmayla yüz yüze olmamıza rağmen barış içinde, kardeşçe yaşayabileceğimize hep birlikte inanıyoruz. Umutsuzlukla yüz yüze olmamıza rağmen bu topraklardan her gün umut fışkırabileceğine inanıyoruz. Birini bazen dışarıda tutan, bazen bağırıp çağıran, bölen siyaset rağmen daha iyi, daha güçlü bir birlik oluşturmanın mümkün olabileceğine inanıyorsunuz. Bu konuları konuşacağız" ifadelerini kullandı.

"Dünyanın en güzel şehrinde yaşıyorsunuz. Tarihiyle, kültürüyle, insanıyla özeldir" diyen İmamoğlu, "Yeryüzünde hiçbir şehir İstanbul kadar çeşitliliğe, zenginliğe sahip değildir. Hiçbir şehir İstanbul kadar derin ve anlamlı bir birikime sahip değildir. Bu eşsiz şehir Türk ve İslam medeniyetinin olduğu kadar dünya kültür coğrafyasının da gözbebeğidir. 29 Mayıs 1453, İstanbul'a bu ruhu kazandıran çok önemli bir tarihsel süreçtir. Hiçbir fetih İstanbul'un fethinin yarattığı etkiyi yaratmamıştır. İstanbul'un fethi bir çağ kapatmış yeni bir çağ açmışsa bunun en önemli sebebi Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yönetilmiş olmasıdır" şeklinde konuştu.

İstanbul'a sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirten İmamoğlu, "Bu şehre sahip çıkmak... Bu genelde unutulur, İstanbul 5 yıl düşman işgali altında kalmıştır. İstanbul'u işgalden kurtarıp bir kez daha hepimize armağan eden kişi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Onun için sorumluluğumuz ona da olan borcumuzdur. Fatih'in ve Atatürk'ün emanetini sonsuza kadar yaşatacağız. Burası fethin ve Atatürk'ün İstanbuludur" dedi.

Oy kullanan tüm seçmenlere teşekkür eden İmamoğlu, "Sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İktidarın neden olduğu bütün olumsuzluklara rağmen Millet İttifakı olarak seçimi kazanamadık. Ben kişisel olarak bu sonuçlardan elbette üzgünüm. Seçim öncesinde söylediği her bir sözü inanarak söylemiş biri olarak, ülkem adına bu sonuçlardan dolayı düşünceli ve kaygılıyım. İktidarın siyaset anlayışı, devlet yönetim biçimi, toplumla kurduğu ilişkinin bugün yaşadığımız sorunların temel sebebi olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

'DEMOKRATİK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

"Bundan sonra da yaşayacağımız sorunların kaynağı olduğu için bu siyaset anlayışına karşı demokratik mücadelemize de her koşulda devam edeceğiz, devam edeceğim. Cumhuriyet, yöneticilerin haddini bildiği, her seferinde size hesap verdiği rejimin adıdır. Bu prensipleri her zaman hatırlatacağız."

'YARATILAN BU DUYGULARLA GENCECİK BİR EVLADIMIZ HAYATINI KAYBETTİ'

"Milletimiz cumhurbaşkanlığı yetkisini Cumhur İttifakı'nın adayına vermiştir. Elbette mazeret yok, hayırlı olsun ama adaletsiz koşullar, ne yazık ki kutuplaştırma, hakaret ve iftira dili vardır. Bunları telafi edeceğiz. Bazı sözcüler, muhalif seçmeni terörist, hain, sapık gibi kelimelerle itham etmiştir. Bunlar hepimizi çok üzmüştür. Farklı siyasi partilere gönül veren yurttaşlarımızın arasına nifak tohumu ekilmeye çalışılmıştır. Bu çabaların sonunda dün kutlama yapan insanların bu duygular kapılmasıyla Ordu Güzelyalı'da gencecik bir evladımız hayatını kaybetti. Hiç değmezdi. Bu duyguların yaratılması asla kabul edilemez."

'DEĞİŞİM İRADESİNİ SİL BAŞTAN İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ'

"28 Mayıs seçim sonuçlarının bizim adımıza beklenmedik bir sonuç olduğu ortadadır. Bu süreçte toplumun en büyük arzusunun sandıklara yansımasını sağlayacak bir gönül seferberliğini tam kuramadık. Türkiye toplumunun değişim arzusunun dün akşam gördüğümüz sonuçtan çok daha büyük olduğunu biliyorum. Bu ülkedeki değişim iradesini sil baştan inşa etmek zorundayız. Bu ülkede daha iyi bir hayat, daha adaletli bir düzen isteyen, pürüzsüz işleyen bir demokrasi talep eden kesimlerin mücadelesini özellikle siz sevgili gençler hep birlikte inşa etmeliyiz."

'SEBEPLERİ BULUP ÇÖZÜM GELİŞTİRECEĞİZ'

"Bu süreci oluşturan parti ve kişiler olarak bu gerçekle yüzleşeceğiz. Sebeplerini bulup çözümlerini geliştireceğiz. Bu olgunluk ve cesaretle mücadele kararlılığına sahip olduğumuz konusunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. 28 Mayıs'ta bu milletin birlik ve beraberliğine, özgürlük ve demokrasiye oy vermiş sevgili vatandaşlarım, yurt dışında rekor katılımla sandıklara giden kardeşlerim hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bu ülkede değişimin gerçekleşmesi adına bütün gayretleriniz, çabalarınız sandıklarda görev alan bütün siyasi partilerin görevlilerine, Türkiye Gönüllüleri'ne, Oy ve Ötesi gönüllülerine şükran ve minnetlerimi sunuyorum."

'BİR ADIM BİLE GERİ ADIM ATMADAN YÜRÜYECEĞİM'

"Türkiye maalesef iktidara muhalefet edenlerin bedel ödemek zorunda kaldığı bir süreç yaşıyor. Sizler bu bedelleri alarak unutulmaz bir demokrasi mücadelesi verdiğinizi görüyorum. Unutmayın devlet herkese eşit ve adil davranmalıdır. Ancak öyle bir süreçle özgür ve zengin bir Türkiye kurma hedefiyle yürüyebiliriz. İşte bu yolda hep umutla, hep neşeyle ve cesaretle yürümeye devam edeceğiz. Sizlere söz veriyorum her zaman doğru olduğuna inandığımız için çıktığımız bu yolda bir tane bile geri adım atmadan hep birlikte yürümeye devam edeceğiz. Hep birlikte çok daha büyük bir güç ve inançla çalışmaya devam edeceğiz."

'O MENZİLE YETİŞMEK İÇİN DAHA HIZLI KOŞACAĞIM'

"Keşke bugün her şey farklı olsaydı. Keşke milyonlarca insanın tamamı sürece farklı bakabilseydi. Keşke olsaydı maalesef olmadı. Mutluluk yolda olmak ve yol almakla ilgiliyse o menzile yetişmek için daha hızlı koşacağım. Evet koşacağım. Bu işe elbise biçmeye, çerçeve çizmeye, birtakım isimler koymaya çalışanlar olabilir. Bu işlerden ben anlamam. Ben geçmişi temsil etmiyorum, öğrenilmiş çaresizlikler benim defterimde yok. Klişe benzetmeler benim defterimde yok. Ben geçmişin anlamsız alışkanlıklarını rehber edinmedim, edinmiyorum. Ben siz gençlerin gözlerine bakıyorum. Sizin beraber yol yürüyeceğim. Biz o dünyaları artık değiştirmek istiyoruz. Biz geleceği hep birlikte temsil ediyoruz."

İMAMOĞLUNDAN ERDOĞAN: NE SEN NE DE UYDURUK YARGI KARARLI İSTANBUL'U TESLİM ALAMAYACAK

"Birisi hala bir seçim kazansa da İstanbul'un iradesine saygı duymayabilir. Birisi hala Türkiye'yi değil de İstanbul'u sayıklıyorsa, İstanbul'u yanında arıyor olabilir. Hala hayal kurmasının bence bir mahsuru yok. Ama dün dünde kaldı cancağızım, yeni şeyleri biz söylüyoruz. Ne sen ne de uydurma yargı kararların İstanbul'u asla teslim alamayacak. Bir şeyi unutuyorlar. Biz İstanbul'u fethetmedik, onu Fatih Sultan Mehmet fethetti. Ama bu kardeşiniz gönülleri fethetti. İstanbul'da sevgi, birlik ve beraberlik kazanacak dedik, kazandı, kazanmaya devam edecek. Ben hiç karamsar olmadım ve değilim. Asla vazgeçmeyeceğim. Bugün itibariyle kalbimden inanıyorum ki, yürümekte olduğumuz bu doğru ve haklı yolda herkes bu sürecin en çalışkan neferi olmayı kendine görev edinecek. Kimse kendini umutsuz hissetmesin. Sakın umutsuz olmayın." (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimi kazanmasının ardından İstanbul Kısıklı'da yaptığı konuşmada "Şimdi önümüzde 2024 var. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz değil mi? 2024'te Üsküdar'ı da İstanbul'u da yerel seçimlerde kazanmaya hazır mıyız?" demişti.) 

Editör: Erkan Çobanoğlu