İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluk binasına 1 Nisan’da düzenlediği saldırıda aralarında Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının da olduğu 13 kişiyi öldürmesinin ardından İran dün akşam İsrail’e hava saldırısı düzenledi. İran, insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle düzenlenen saldırıların sonuçlandığını ve özellikle iki askeri üssün hedef alındığını savunurken, İsrail, havadan gelen söz konusu tehditlerin yüzde 99 oranında bertaraf edildiğini ileri sürdü. Peki, dün akşamdan bu yana an be an neler yaşandı? 

İran’ın İsrail’e yönelik İHA saldırısı başlattığı haberini, dün akşam Türkiye saatiyle 23.00 sıralarında ilk olarak İran devlet basını duyurdu. Bu süreçte söz konusu İHA’ların İsrail hava sahasına ulaşmasının saatler süreceği ifade edildi. İsrail ordusu da "İran'dan İsrail'e doğru saldırı için çok sayıda İHA gönderildi ancak henüz ulaşmadı, savunmamız hazır" açıklamasını yaptı.

İsrail'den Kanal12'nin haberine göre, İsrail hava sahası gece 01.00'e kadar kapatıldı. Irak da İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. Irak resmi haber ajansı INA'ya konuşan Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi, hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da İran ve İsrail devlet televizyonlarına yansıyan haberlerin ardından, İsrail'e onlarca füze ve insansız hava aracıyla operasyon başlattıkları bilgisini teyit etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Watson, açıklamasında, ziyaretini yarıda keserek Washington’a dönen ABD Başkanı Joe Biden’a atıfla, "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net, İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İsrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

İran’ın gönderdiği İHA’lar ülke hava sahasına yaklaşırken, İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah Hareketi'ne ait hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Lübnan, İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını açıkladı.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, İran'dan 100 civarında füze ve İHA fırlatıldığını, bunlardan bazılarının Ürdün ve Suriye üzerinde vurulduğunu öne sürdü. Kanal, İHA ve füzelerin saat 02.00'de ülkeye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın insansız hava aracı saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi. Başbakan Benjamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele aldı. Toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti. İran medyasında yer alan haberlere göre Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu. İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır" ifadesini kullandı.

Reuters'ın haberine göre, saat 02.00 sıralarında İsrail'in pek çok noktası ile Filistin'in işgal altındaki toprakları Batı Şeria ve Kudüs'te siren sesleri duyuldu. İsrail televizyonları hava savunma sistemlerinin İHA'ları imha etmek için devreye girdiğini ve patlamalar yaşandığını belirtti.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinde 10 yaşında bir çocuğun ağır yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu, da ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştuğunu, can kaybı olmadığını duyurdu.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari de televizyondan yaptığı açıklamada İran'ın 200'den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze fırlattığını söyledi. Hagari, İsrail'in savunma sistemlerinin ve bölgedeki müttefiklerinin füzelerin ve insansız hava araçlarının ‘büyük çoğunluğunu’ engellediğini ve bunlardan onlarcasının İsrail toprakları dışında düşürüldüğünü belirtti.

İran, saldırısı için Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması'nın 51’inci maddesini gerekçe gösterdi. İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nin X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımda ‘konunun kapanmış sayılabileceği’ söylenerek daha fazla saldırı düzenlenmeyeceği ima edildi. Ancak paylaşımda herhangi bir misillemeye ya da ABD'nin herhangi bir müdahalesine karşı uyarıda bulunuldu.

Kaynak: Gazete Duvar