Viyan Orhan  / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan sınır hattındaki Konur (Nixavila) köyünde bulunan Konur Deresi, sahip olduğu büyülü bir coğrafya ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Köyün ortasındaki ormanlık alanda yüksek bir dağın altındaki kaynaktan çıkan su ile oluşan dere, yazları buz gibiyken kışın ise daha ılık. Dere, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında gürleşip yeşillikler arasında akıp köyün neredeyse her sokağını dolaştıktan sonra bembeyaz bir örtü gibi süzülüp köyü terk ediyor.

Mini şelaleleriyle de göz kamaştıran dere, doğal bir koridor şeklinde birkaç köyden geçtikten sonra sınırın öbür tarafına akıyor.
Hem içme hem de sulama için kullanılan dere, kucak açtığı ceviz, elma, erik, armut ve zerdali gibi meyve ağaçları için de adeta can damarı. Köylülerin rivayetlerine göre, zamanında Çarçella'da bulunan kaynağa atılan kimi eşyalar, yer altındaki akıntı güzergahını takip ederek Nixavila Deresi'nde gün yüzüne çıkmış.

Dereyi ziyaret eden öğretmenlerden Elif Edinç Azizoğlu, "Biz bugün bu civardaki köyleri gezdik insanlar bizi çok iyi ağırladı. Köyde gezerken bu müthiş bir manzarayla karşılaştık.Buranın doğası mükemmel gelip gezdik fotoğraflar çektik herkesin  gelip görmesi lazım" dedi.

Editör: Viyan Orhan