Sakarya’nın Karasu ilçesi İhsaniye Mahallesi’nde yaklaşık 2 bin 250 dönümlük hazine arazisi, 2019 yılında Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC’ye 49 yıllığına hibe olarak verildi.

13 Ocak 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BMC Teknoloji ve Üretim Üssü adı verilen tesisin temelini attı, tesisin 10 bin kişiye istihdam sağlayacağını, ülke ekonomisine ise katkının 5 milyar dolar katma değer üreteceğini söyledi. 2020 yılının başında faaliyete geçeceği açıklanan tesis, BMC’nin yatırımı durdurmasıyla atıl bir şekilde beklemeye başladı. 

TOSYALI HOLDİNG ALDI, ŞİMDİ ASAŞ’IN HURDALIĞI OLDU

2021 yılında Ethem Sancak, BMC’deki hisselerini Tosyalı Holding’e sattı. Tosyalı Holding, tesisin Karasu'da kurulmasından vazgeçti. Yılan hikayesine dönen ve bölge halkının büyük umutlarla beklediği tesiste, fabrikanın çelik konstrüksiyonlarına ait beton bloklar geçtiğimiz hafta tırlarla fabrika alanından taşındı.

Hala Tosyalı Holding’e ait olduğu bilinen tesis, Asaş Alüminyum adlı firmanın kullanımına bırakıldı. Asaş Alüminyum ise binlerce tonluk hurdayı buraya yığdı. Bu hurdalar, gün içinde Asaş’a ait tırlarla Akyazı’daki tesislere taşınmaya başlandı. Hafta içi onlarca tır, buradan hurda taşıyor.

Tesis alanının girişi hala özel güvenlik görevlilerince korunuyor ve fabrikanın içene girilmesine veya görüntü alınmasına izin verilmiyor. Fabrikanın ana giriş kapısından itibaren iç bölgelere kadar binlerce ton hurda malzemesi serilmiş halde bekliyor. İstihdam için umutlandırılan bölge halkı ise hayal kırıklığı yaşıyor.

Harun Polat

'HEPSİ FİYASKO ÇIKTI'

Tesisin hemen 200 metre ilerisinde evi olan 70 yaşındaki Harun Polat, bölgede yaşanan gelişmeleri ve şöyle anlattı: “Burada 15 bin kişi çalışacaktı, istihdama açacaklardı, savunma sanayi açacaklardı. Karadeniz’in kıyısında nasıl bir savunma sanayi olacağına benim aklım ermedi. Başta istihdam olacak diye sevindik. Milletin 2 bin 250 dönüm yeri çarçur edildi. Hızlı bir çalışma yapıldı başta, sonra iptal edildi. Ethem Sancak Bey’e burası peşkeş çekildi. Sonuç bu. Şimdi Asaş Alüminyum’a verdiler. Halka bir bilgi de vermediler. Hepsi fiyasko çıktı.”

İhsaniye Mahallesi'nde yaşayanlar, buradan ümidini kesmiş durumda. Mahalle kıraathanesinde görüşlerini aldığımız mahalleliler, kendilerinin hiçbir gelişmeden haberdar edilmemesinden şikayetçi. Adının yazılmasını istemeyen bir mahalleli, “İlk başlarda büyük yatırımlar yapıldı. Cumhurbaşkanı da gelince buradan vazgeçileceğini hiç düşünmedik. Binlerce insana iş umuduyla kandırılmış olduk” dedi.

'ASAŞ’IN ARA DEPOSU GİBİ KULLANILIYOR'

İhsaniye Köy Muhtarı Oğuz Özden de gelişmelerle ilgili, “İlk yatırım haberleri geldiğinde bir heyecan yaşandı. Çok sayıda kişinin yerleri istimlak edildi. 10 bin ile 15 bin arasında istihdam sağlanacağı söylendi. Daha sonra BMC yatırımdan vazgeçti. Şimdi tesis alanı Asaş’ın ara deposu gibi kullanılıyor” şeklinde konuştu. 

İstihdamın artık hayal olduğunu ifade eden mahallelilerin en büyük şikayeti ise tırların yolları bozması…

Kaynak: Gazete Duvar