Yerel seçimlerin kritik olarak görüldüğü İstanbul için iktidar kulislerinde en çok “başa baş” yorumu yapılıyor. CHP’de ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “taban ittifakı” ile seçimin kazanılacağı hesabı yapılıyor.

BBC'den Ayşe Sayın'ın haberine göre; iktidar ve muhalefet kulislerinde Antalya, Hatay, Eskişehir, Siirt, Urfa, Balıkesir, Nevşehir, Ordu, el değiştirmesi olası iller arasında gösteriliyor.

Aday belirleme ve seçim bildirgesi-aday tanıtım süreçlerini tamamlayan siyasi partilerin liderleri bir süredir sahada.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) bu hafta çalışmalarına seçim sonrasına kadar ara vermesinin ardından, milletvekilleri ve parti yöneticileri Mart ayı boyunca yoğun bir seçim mesaisi yürütecek. Ancak gerek iktidar, gerekse muhalefet cephesinde, şimdiden seçim sonuçlarına ilişkin ince hesaplar yapılıyor.

CUMHUR'DA İLK HEDEF İSTANBUL 

AK Parti ve ittifak ortağı MHP’de seçim başarısının en önemli ölçütü İstanbul’u kazanmak olarak görülüyor. AK Parti kulislerinde İstanbul’un zor bir sınav olacağı göz ardı edilmiyor ve “şu anda başa baş bir yarış olduğu” belirtilirken, her geçen günün AK Parti adayı Murat Kurum lehine olduğu yorumu yapılıyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Erdoğan karşıtlığı” üzerinden seçmenini konsolide etmeye çalıştığına dikkat çeken AK Parti kaynakları, 2019 seçimlerinin tersine, Cumhurbaşkanı ve parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın taktik değiştirdiğine işaret ediyorlar. 2019’da “yanlış aday tercihine ve teşkilat-aday koordinasyonundaki eksiklere" dikkat çekiliyor ve bu hatalardan artık ders çıkarıldığı savunuluyor:

“İsteksiz bir Binali Yıldırım sahada yetersiz kaldı. AK Parti teşkilatı ile yaşanan sürtüşme de kaybı büyüttü. Buna rağmen seçim çok küçük oyla kaybedildi. İkinci seçimde İmamoğlu tepki oyu aldı, asıl ilk seçime bakmak gerekiyor.
“Şimdi Cumhur İttifakı’nın teşkilatı ile de uyumlu, çok istekli, projeleri olan bir adayı var. Onlarca hizmet, imkan vaat eden proje sunuyor. Murat Kurum’un kimseyle polemiğe girmeden kendi gündemini oluşturarak çalışmasını sürdürmesi bize kazandıracaktır.”

'DEM PARTİ BELİLEYİCİ OLACAK'

AK Parti'de, İmamoğlu’nun Erdoğan gibi İBB’den, ülke siyasetinde önemli bir aktör olma hedefi koyduğu ancak belediyecilik hizmetlerinde sınıfta kaldığı yorumu yapılıyor. Bu nedenle 2019’da İmamoğlu’na oy veren seçmenin, bu davranışını sürdürse de, İBB Başkanı'nın 5 yıllık icraatına bakarak oy verecek yeni seçmen sayısının son derece sınırlı olacağı, bu durumun da İmamoğlu’nun seçimi kazanmasına yetmeyeceği görüşü savunuluyor.
Seçimin başa baş geçeceği tahminleri yapılan İstanbul için AK Parti de DEM Parti’nin oylarının belirleyici olacağı görüşünde. DEM Parti’nin yüzde 4’ün üzerinde bir oy almasının Kurum’u, altında almasının ise İmamoğlu’nu yeniden başkanlık koltuğuna taşıyacağı yorumu yapılıyor.

'AK PARTİ ANKARA'DAN DEĞİL ESKİŞEHİR'DEN ÜMİTLİ'

AK Parti ve MHP, Ankara’dan ise çok umutlu değil. Ankara bu nedenle, “kazanılması sürpriz il” olarak görülüyor.

AK Parti, CHP’nin gözünü diktiği illerden Balıkesir ve Bursa’da kaybetme endişesi yaşamıyor, buna karşın partide Hatay, Antalya ve Eskişehir’in CHP’den alınacağı hesabı yapılıyor.

Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) İstanbul’da seçim sonuçlarına etkisinin sınırlı olacağı savunulurken, daha küçük yerlerde bu partinin "oy bölerek AK Parti’ye seçim kaybettirebileceği" endişesi dile getiriliyor.

Bu yerlerin başında YRP'nin eski AK Parti milletvekili Kasım Gülpınar’ı aday gösterdiği Urfa geliyor.
AK Parti’nin yeniden aday gösterdiği Zeynel Abidin Beyazgül’ün 5 yıl önce seçimi yaklaşık 500 bin oyla aldığına dikkat çeken iktidar partisi kaynakları, Gülpınar’ın seçimi kazanamayacağını ancak yaklaşık 150 bin oy alması halinde DEM Parti’nin aradan sıyrılarak seçimi kazanabileceğini, bu nedenle endişeli olduklarını söylüyor.

Editör: Erkan Çobanoğlu