Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Hakkari Milletvekili Öznur Bartın 15 Ağustos 2021 tarihinde sınır hattında bulunan Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şikevtan köyünde ailesiyle birlikte köyün bulunduğu bölgede pikniğe giden 20 yaşındaki Rüstem Çakmak’ın İran askerlerince öldürülmesine  ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.

Bartın sınır güvenliği ve sınır ihlallerine ilişkin önergesinde şu ifadelere yer verdi, “15 Ağustos 2021 tarihinde sınır hattında bulunan Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şikevtan köyünde ailesiyle birlikte köyün bulunduğu bölgede pikniğe giden 20 yaşındaki Rüstem Çakmak, koyunların olduğu kaynak suyunda İran askerleri tarafından sınır ihlali yapılarak katledilmiş, çeşme başında İran askerleri tarafından öldürülen Rüstem Çakmak’ın cenazesini almaya giden köylüler de ateş altında tutulmuş, cenaze ayaklarından tutulup, sallanarak, köylülere gösterilmişti. Daha önce de sık sık sınır ihlali yapan İran askerlerinin köylerden koyun çaldıkları, insanları kaçırdıkları iddia edilmişti” ifadelerini kullandı.

Bartın, yanıtlaması istemiyle Dışişleri Bakanı Hakan Fidan şu soruları sordu:

1.      2021 yılında İran İslam Cumhuriyeti askerleri tarafından öldürülen Rüstem Çakmak’la ilgili katil veya katillerin yakalanarak cezalandırılması, tekrarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması noktasında İran devleti ile ne gibi temaslarınız olmuştur?

2.      Bu konu hakkında yaptığınız diplomatik girişimlerden alınan bir sonuç var mıdır? Varsa bu sonuç nedir?

3.      Rüstem Çakmak’ın İran askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesi ile ilgili İran İslam Cumhuriyeti’ne nota verilmiş midir?

4.       Mağdur ailenin uluslararası hukuktan doğan tazminat haklarını Bakanlığınız ilgili devletten talep etmiş midir?

5.      Son beş yılda İran-Türkiye sınırında katledilen veya yaralanan sivil sayısı kaçtır? Bu ihlallere ilişkin İran İslam Cumhuriyetine verilen nota sayısı kaçtır?

6.      Sınır güvenliği ve sınır ihlallerine ilişkin aldığınız önlemler nelerdir?

Kaynak: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ