ABD'li uzmanlar, vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatan önlemleri sıraladı. Bilim insanları bu önlemlerin, süreci 6 yıla kadar yavaşlatabileceğini bildirdi.

Yaş ortalaması 47 olan 6 bin 500'den fazla yetişkine ait verileri inceleyen uzmanlar, kalp-damar sağlığı konusunda dikkatli olan kişilerin biyolojik yaşının gerçek yaşlarından 6 yıl daha genç olduğunu belirledi.

Bir kişinin fenotipik veya biyolojik yaşını ölçmek için araştırmacılar kişinin metabolizmasını, organ fonksiyonlarını ve inflamasyonunu kontrol etti.

Örneğin kalp sağlığı iyi olanların ortalama gerçek yaşı 41 iken, ortalama biyolojik yaşları 36 olarak ölçüldü. Kalp-damar sağlığı kötü olanların ise ortalama gerçek yaşı 53 iken, ortalama biyolojik yaşları 57 olarak kaydedildi.

Araştırmanın lideri Donald Lloyd-Jones, "Bu bulgular, kronolojik yaş ile biyolojik yaş arasındaki bağlantıyı ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını takip etmenin daha uzun yaşamamıza nasıl yardımcı olabileceğini anlamamıza yardımcı oluyor" dedi.

'Life's Essential 8' olarak isimlendirilen bulguların, Philadelphia'daki Amerikan Kalp Derneği'nde sunulacağı belirtildi. Derneğin eski başkanı Lloyd-Jones ise, "Herkes daha uzun yaşamak istiyor ancak daha da önemlisi, daha uzun süre sağlıklı yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'li uzmanların bildirdiği 8 önlem şöyle:

- Sağlıklı diyetle beslenin

- Daha aktif olun

- Sigarayı bırakın

- Düzenli/sağlıklı uyuyun

- Kilonuzu koruyun

- Kolesterolünüzü kontrol edin

- Kan şekerine dikkat edin

- Kan basıncını düzenleyin

Editör: Erkan Çobanoğlu