Yüksekova - Fay hattı üzerinde bulunan  Yüksekova'da Kahramanmaraş'ta  yaşanan deprem sonrası akıllara, ‘Yüksekova depreme hazır mı?’ sorusunu getirdi. Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda deprem fay zonları üzerinde yer alan iller arasında bulunan Hakkari yerleşimi ve çevresi, Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek önemli sismik boşluklarından birisi olarak kabul edilen Yüksekova-Şemdinli fay zonu içerisinde yer alıyor.

Konuyla ilgili Yüksekova’da 7 yıldır Mimarlık yapan ve birçok yapıda incelemelerde bulunan Ahmet Şenlik ‘Yüksekova depreme hazır mı? Sorusuna yanıt verdi. 


“YÜKSEKOVA OLASI BİR DEPREME HAZIR DEĞİL”
Şenlik Yüksekova’nın olası bir depreme hazır olmadığını kaydederek Hakkâri ve ilçelerinin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyledi. 
Şenlik, “Hakkari Kuzey Anadolu fay hattı dediğimiz birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Bölgemiz için uzmanların uyarıları aslında sanıldığı gibi sadece bir tavsiye ya da bir tahmin değildir. Bunlar belirli formüllere dayandırılarak söyleniliyor. Frekanslarla hesaplar yapılıyor ve bunların tutma ihtimali çok yüksek. O yüzden bu uyarıları kesinlikle dikkate almamız gerekiyor ”dedi. 

“YIKIM EN ÇOK OVADA OLACAK”
İlçede olası bir deprem sonrası yıkım en çok ovada olduğunu belirten Şenlik, “Ovada eski yüksek katlı binalar mevcut ve bu binalar yapım teknikleri herhangi bir yönetmeliğe ve denetime tabi tutulmamış. Bu yüzden bu yapıların yıkılmasını bekliyoruz. Olası büyük bir depremde bu binaların maalesef çoğu yıkılacak. Açıkçası, eski yapıların yapım tekniklerinin uygun olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bu yapılar herhangi bir yönetmeliğe ve bir denetime tabi tutulmamıştır. Bu yüzden bu yapıların çok sağlam olduğunu söylemeyeceğim. Yeni yapılan yapılarda ise bazı yerlere dikkat edilmiyor. Özellikle halk çoğunlukla asmolen döşeme dediğimiz döşeme tipini yapıyor. Bu deprem için dayanıklı bir yöntem değil bu yüzden bu teknikleri, inşaat mühendislerinin önerdiği şekilde yapılması gerekiyor. Şehir daha çok dağın eteklerine kurulmalıdır. Yani ova imara açılmaması gerekiyor. Açılan yerlerde de daha az katlı yapılar yapılmalıdır. Kaks ve taks  dediğimiz uygulamanın yürürlüğe konulması ve denetlemesi gerekiyor ”şeklinde konuştu. 


“ÜST YAPIMIN YANINDA ALT YAPIDA DA DEPREM İÇİN BİR HAZIRLIK BAŞLATILMALIDIR”
 Depremle ilgili imar affı, imar barışı gibi herhangi bilimsel bir temele dayanmayan uygulamaların son verilmesi gerektiğini aktaran Şenlik, “Aynı zamanda üst yapımın yanında alt yapıda da deprem için bir hazırlık başlatılmalıdır. Çünkü olası bir depremde altyapı zarar gördüğünde temiz su kaynağının bulunması oldukça zor olur. Bu konuda da insanlar bilinçlendirilmeli. Psikolojik ve sosyolojik açıdan da bir destek alınması gerekiyor. İnsanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hatta öncesinde bir deprem tatbikatının yapılması, toplama alanlarının insanların önceden görmesinin iyi olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ / VİYAN ORHAN - FERHAT YİĞİT