Kira artışları sonrası ayakta duramayan iş yeri sayısı artıyor. Birçok esnaf kepenk kapatıyor. Direnenler ise ya ara sokakları ya da küçük dükkânları tercih ediyor. 

Yüksekova’nın çarşı merkezinde 20 yıldır esnaflık yapan Sinan Tayak 10 yıldır hizmet verdiği dükkânında yüzde 200’lük kira artışı nedeniyle dükkânını taşımak zorunda kaldı.

Yıllardır çarşının Cengiz Topel Caddesi'nde esnaflık yapan Tayak, kira artışı sonrası ilçedeki Zagroz iş Merkezi’nin birinci katına taşınmak zoruna kaldı.      

Çoğu esnafın aynı sorunla karşı karşıya kaldığını aktaran Tayak, “20 yıldır kırtasiye sektöründe çalışıyorum. 10 yıldır hizmet verdiğimiz yerden taşınmak zorunda kaldım. Artan kiralar ne yazık ki bizi de etkiledi. Daha fazla altından kalkamayacağımızı düşünerekten iş yerimizi taşımak zoruna kaldık” dedi.  

1-481

“ÜRÜNLERE ZAM YAPMAK YERİNE İŞ YERİMİZİ TAŞIDIK”

Zam sonrası vatandaşın alım gücünü düşünerek ürünlere zam yapmak yerine iş yerini taşıdığını ifade eden Tayak, “Eğer iş yerimi taşımasaydım ürünlere zam yaparak kiramı oradan karşılamaya çalışacaktım. Fakat vatandaşın alım gücü çok düştü. Bizde bunu göz önünde tutarak daha uygun kira ödeyebileceğimiz bir yere taşındık” diye belirtti.

Tayak, dükkan sahiplerinin ilçede kira fiyatlarını metropol şehirlerle kıyaslamalarını doğru bulmadığını söylüyor.

Tayak, “Dükkan sahipleri kiramızı İstanbul gibi metropol şehirlerle kıyaslıyor. Fakat orası Türkiye’nin gözü kulağı konumunda. Orda sürekli bir akış söz konusu. Kira fiyatlarını bir tutmak doğru değil”

Son olarak Tayak artan kiraların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

5-201

3-372