VİYAN ORHAN - BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

YÜKSEKOVA – Hakkari’nin Yüksekova ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Suüstü (Şakitan ) köyünde yaşayan Nejdet Ereli, babadan kalma değirmencilik mesleğini sürdürüyor. Köyde bulunan taş değirmene çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaş uğruyor. Değirmene getirilen buğdaylar, belli işlemlerden geçirildikten sonra una dönüştürülüyor.

Babasının uzun yıllar boyunca bu mesleği yaptığını kaydeden Ereli, “35 senedir ben de bu işi yapıyorum. Van’dan, Başkale’den, Şemdinli ve Derecik’ten birçok vatandaş bize uğruyor. Millet bizden memnun. Temiz ve sağlıklı bir un çıkarıyoruz. Buğday getiriyorlar, temizliyoruz. Siyah ve beyaz un olarak 2 çeşit un çıkarıyoruz” dedi.

Çok zahmetli bir iş yaptıklarını kaydeden Ereli, “Toz duman içinde kalıyoruz. Ciğerlerimiz harap oldu. Bu mesleği yapmaya mecburuz. 4 kişi burada çalışıyoruz. Millet çok geldiği için gece de çalışıyoruz. Geçimizi böyle sağlıyoruz. Aralık ortasına yakın sezonu kapatıyoruz” şeklinde konuştu.

Baba mesleğini sürdürdüğünü hatırlatan Ereli, “Çocuklarım bu işi yapmasın. Bizim yaşadığımız zorlukları onlar görmesin. Hem çok emek istiyor hem milletin bizi uğraştırdığı oluyor” ifadelerini kullandı.