Yüksekova Devlet Hastanesi’nde 2 ay önce göreve başlayan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emrah Köksal ilçede daha önce hiç yapılmayan ameliyatları yaparak birçok ilke imza atıyor.

 Köksal; el, yüz, çene, yanık cerrahisi, doku nakilleri ve tüm estetik ameliyatları yaptığını aktararak ilçede daha önce yapılmayan birçok ameliyatı kısıtlı imkanlarla gerçekleştirdiklerini söyledi.

“MAHKEME KARARI İLE CİNSİYET DEĞİŞTİRME AMELİYATLARI YAPTIK”

Yakın zamanda daha önce bölgede hiç yapılmayan cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptığını belirten Köksal, “Burada birçok ilki gerçekleştirdik. Mahkeme kararı ile cinsiyet değiştirme ameliyatları yaptık.  Bu ameliyatlar SGK’nın kapsadığı ücretsiz bir şekilde birçok aşamasının olduğu ameliyatlardır. Bu hastalarımızın mahkeme kararı, heyet raporları var. Son olarak kimlik değişimleri yapıldıktan sonra biz cinsiyet değişim ameliyatı dediğimiz operasyonu gerçekleştiriyoruz. Bu ameliyatlar 6 saatten 12 saatte kadar süren ameliyatlardır” dedi.

“HASTAMIZIN TAMAMEN KOPMUŞ OLAN PARMAĞINI DİKTİK”

Bunun yanı sıra daha önce bölgede yine yapılmayan Parmak rekonstrüksiyon ameliyatı yaptığını kaydeden Köksal, “Parmak rekonstrüksiyon ameliyatı birçok merkezde yapılamayan bir ameliyattı. 6 Saat süren zorlu bir ameliyat oldu. Hastamızın tamamen kopmuş olan parmağını diktik. Bu ameliyat bölgede ilk defa gerçekleşiyor. Tabi hastanemizde mikroskop olduğu için bunu yapabildik” şeklinde konuştu.

“VÜCUTTA KANSER TANISINI KOYUP TEDAVİSİNİ YAPIYORUZ”

 Bu iki büyük ameliyatın dışında kanserli dokuların ameliyatlarını da gerçekleştiren Op.Dr.Köksal, “Vücuttaki kanser tanısını koyup tedavisini yapıyoruz. Özellikle büyük kanserlerde vücuttan büyük doku çıkartılması durumunda bu bölgelerin kapatılması mikro cerrahi gerektiren ameliyatlardır. Estetik kaygıları gözeterek bu ameliyatları da yapıyoruz” ifadelerine yer verdi

“HENÜZ TAM ANLAMIYLA İSTEDİĞİMİZ POTANSİYELDE DEĞİL”

Daha önce bu tür ameliyatların ilçede yapılmadığı için ekip ve ekipman sıkıntısı yaşadığını ifade eden Op. Dr. Köksal, “Tek başına hiçbir cerrah hiçbir ameliyatı yapamaz. Personeli burada yetiştiriyoruz. Teknik ekipmanda da ufak tefek eksiklikler var. Bunları dile getiriyoruz. Biraz süreç yavaş işliyor ama bu eksikliklerin giderilmesi konusunda bir hassasiyet var. Henüz tam anlamıyla istediğimiz potansiyelde değil. Biz zorlansak da elimizden geleni yapıyoruz” diye belirtti.   

A1-31