YÜKSEKOVA-Meslek edinmek isteyen pek çok vatandaş, son dönemde iş sahası artan güvenlik görevlisi olabilmek için güvenlik sertifikası veren kurumların yolunu tutuyor.

Yüksekova’da Özgürlük Meydanı olarak bilinen Kültür Caddesi’nde hizmet veren Nehir Güvenlik Kurumu güvenlik görevlisi olmak için gerekli şartlar hakkında bilgi verdi.  

İlk olarak Güvenlik görevlisi olmak için sertifika sahip alınması gerektiğini aktaran Nehir Güvenlik Kurum görevlisi Jiyan Kaya, “Güvenlik görevlisi olmak için güvenlik sertifikası alınması gerekmekte ve güvenlik sertifikası eğitimine ek olarak sertifika vermek için yetkili kurumlara başvuruda bulunulması gerekir. Biz kurum olarak 2023’ten beri hizmet veriyoruz. Yüksekova’da da hizmet vermek için bu sene şube açtık” dedi.

Kaya, Özel Güvenlik sertifikası almak isteyen vatandaşları uzman eğitmenler eşliğinde 17 günlük temel eğitime tabi tutuklarını belirtiyor.

A1-80

“BU SERTİFİKAYI ALANLAR MESLEK SAHİBİ OLABİLİYOR”

Kaya, “Temel eğitimi tamamlayan ve sınavdan başarılı olanlar silahlı ya da silahsız güvenlik sertifikası almaya hak kazanmaktadır. Silahlı ve silahsız güvenlik sertifikası alacak olanlar Emniyet Genel Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu ÖGG sınavına girmeleri gerekir. İlgili sınavda alınması gereken puan en az 60 civarıdır. Senede 6 kez güvenlik sınavları yapılıyor. Sınavdan başarı yakalayamayanlar sınav harcı yatırarak tekrar sınava girme hakkına sahiptir. Daha sonra bu sertifikayı almaya hak kazanalar kurum ve özel kuruluşlarda meslek sahibi olabiliyorlar” şeklinde konuştu.

A3-19

“SİLAHLI İÇİN BAŞVURANLAR EKSTRA ATIŞ EĞİTİMİ VERİLMEKTEDİR”

Silahlı veya silahsız güvenlik sertifikası hakkında da bilgi veren Kaya, “18 yaşını doladuran ve orta okul mezunu olan bireyler silahsız sertifika alabiliyor. 22 yaşını doldurmuş ve lise mezunu bireyler ise silahsız sertifika için başvurabilir. Silahlı için başvuranlar ekstra atış eğitimi verilmektedir. Başarılı olduğu takdirde sertifika alabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kaya, kurumlarına başvuracak adaylardan adli sicil kayıt belgesi, mezuniyet bilgisi, yerleşim adresi, kimlik fotokopisi ile 4 adet biyometrik fotoğraf istediklerini söyledi.

Son olarak fiyat bilgisi hakkında bilgi veren kaya, “Fiyatlarımız silahlı 7 bin silahsız ise 6 bindir. Fakat Yüksekova’da açılışa özel silahlı 6 bin, silahsız ise 5 bin 500 TL’dir”.