Bıçak sırtı olan iller: Adıyaman, Amasya, Antalya, Bitlis, Denizli, Edirne, Karabük, Kars, Kırıkkale, Malatya, Şanlıurfa, Tokat. Bu seçimin ön planda kazananı Yeniden Refah Partisi, arka planda kazananı ise Zafer Partisi.

Anket sonuçlarına göre Urfa ve Yozgat'ta Yeniden Refah seçilirken, İstanbul, İzmir ve  Ankara Büyükşehir Belediyeleri CHP’de kalıyor. Antalya ise yeniden AK Partiye geçiyor. İyi Parti ise sadece Ordu'yu alıyor.

Ankette depremde büyük zarar gören Hatay AK Parti’ye geçerken Malatya ise CHP’ye geçiyor.

DEM Parti kaç ilde kazanıyor?

2019’da 3’ü büyükşehir 8 ili kazanan HDP’nin devamı DEM Parti ise 11 ilde kazanıyor.

HDP 2019'da Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinin yanı sıra Iğdır, Batman, Siirt ve Hakkari il belediyelerine kazanmıştı.

SER ARAŞTIRMA’nın anketine göre DEM Parti 2024 yerel seçimlerinde bu 8 ile ek olarak  Tunceli, Kars ve Ağrı’yı da kazanıyor.

Ankete göre; AK Parti 32 il, CHP 30 il, DEM Parti 11 il, MHP 5 il, YRP 2 il İYİ Parti 1 ili kazanıyor.

12 ilde kritik seçim

SER-AR Adıyaman, Amasya, Antalya, Bitlis, Denizli, Edirne, Karabük, Kars, Kırıkkale, Malatya, Urfa, Tokat’ı bıçak sırtında olan iller olarak tanımladı.

Hangi ilde hangi parti?

Ankete göre AK Parti; Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Muş, Bingöl, Elazığ, Şırnak, Adıyaman, Antep, Kilis, Hatay, Maraş, Sivas, Kayseri, Tokat, Samsun, Çorum, Nevşehir, Niğde, Karaman, Konya, Antalya, Isparta, Afyon, Uşak, Denizli, Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Edirne’de kazanıyor.

CHP’nin kazanacağı iller; Artvin, Ardahan, Giresun, Malatya, Adana, Mersin, Amasya, Sinop, Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bolu, Ankara, Kırklareli, Kırşehir, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Balıkesir  Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Burdur, Mersin, Adana, İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli.

DEM Parti ise Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Siirt, Hakkari, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Tunceli'de kazanıyor.

MHP Erzincan, Osmaniye, Aksaray, Çankırı ve Bartın’da Yeniden Refah Partisi Yozgat ve Urfa’da İYİ Parti ise Ordu’da kazanıyor.

SER-AR yayımladığı harita:

Seç-3

Kaynak: RÛDAW