ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ersoy, ÖSYM Başkanlığında basın toplantısı düzenleyerek, 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen 2023-YKS'nin sonuçlarının açıklandığını belirtti. Ersoy, açıklamasında sınav birincilerini tek tek açıkladı. Listede İzmir 3 birinci ile listede yer aldı. YKS'de birinci olanlar yapacakları tercihlerle ilgili ilk bilgileri paylaştı.

'HALA ŞOKTAYIM, GÖZLERİM DOLUYOR'

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) sonuçlarına göre eşit ağırlıkta Türkiye birincisi olan Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Emre Ekici (18), "Oldukça şaşırtıcı oldu. Hala şoktayım, şu an hala gözlerim de doluyor" dedi. YKS eşit ağırlık alanında Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Emre Ekici, Türkiye birincisi olurken, sayısal alanda ise Türkiye 50'nciliğini elde etti. 

'ANKARA'YA GİDERSEM BİLKENT, ODTÜ, İSTANBUL'A GİDERSEM KOÇ, BOĞAZİÇİ

Gitmek istediği üniversite hakkında araştırma yapacağını belirten Ekici, "Bölüm olarak da henüz kararsızım. Bölüm veya üniversite olarak, eşit ağırlıkta birinci oldum ama ben aslında sayısalcıyım. Sayısalda 50'nci oldum. Sayısalda tercih yapmayı düşünüyorum. Hangi üniversite olur, hangi bölüm olur, mezunlarla, öğrencilerle ve üniversitelerle görüşüp, bir karara varacağım. Henüz kararsızım. Üniversite olarak da tam bilemiyorum Ankara'ya gidersem Bilkent Üniversitesi, ODTÜ olabilir, İstanbul'a gidersem Koç olabilir, Boğaziçi olabilir" dedi.

'BENİM İÇİN DE SÜRPRİZ OLDU'

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (2023-YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanında 120 soruya doğru cevap vererek birinci olan Niğdeli Harun Durak (17), bilgisayar mühendisi olmak istediğini söyledi.

Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi öğrencisi Harun Durak, TYT alanında 3 milyon 527 bin 443 kişi arasından tüm sorulara doğru cevap vererek, diğer adayları geride bıraktı. Durak, bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmek istiyor. Denemelerde tüm soruları hiç doğru cevaplayamadığını, en fazla 112 net yaptığına dikkat çeken Durak, TYT'de tüm soruları doğru cevaplamanın kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi.

'İNSANIN EKSİKLERE YÖNELMESİ GEREKİYOR'

Bu kadar iyi bir sonuç beklemediğini anlatan Durak, sınav sonucunu İstanbul'daki akrabalarının telefonla arayarak müjdelediğini belirterek, "İstanbul'dan bir akrabamız aradı. 'Hayırlı olsun, birinci olmuşsun' dedi. Biz de bir şaşırdık, sonra bilgisayardan baktık. Sınava genelde eksiklerimi tamamlayarak çalıştım. Bazı arkadaşlar hata yapıyor. Hangisinde daha iyilerse ona daha fazla çalışıyor. İnsanın eksiklerine yönelmesi gerekiyor. Çünkü eksiğini kapatmazsan pek bir işe yaramıyor. TYT'de 120 sorunun hepsini çözdüm ama konu eksiklerini yavaş yavaş kapatarak yaptım. Hedefim; bilgisayar mühendisliği, okula henüz karar vermedim" dedi.

YKS SAYISAL BİRİNCİSİ MUSTAFA ÖZCAN: SON SENE 200 BİN SORU ÇÖZDÜM

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), Alan Yeterlilik Testi (AYT) sayısal alanda Türkiye 1'incisi olan Mustafa Özcan, "Son senede yaklaşık 200 bin soru çözdüm" dedi.

2023-YKS’de AYT sayısal 1'inciliğini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden Mustafa Özcan ile Konya Özel Profesyonel Eğitim Lisesi’nden Namık Emre Acar paylaştı. Aynı zamanda 496 puan ile Temel Yeterlilik Testi’nde Türkiye 2’ncisi, 500 tam sayısal puan ile 2023-YKS AYT 1'incisi olan Mustafa Özcan, YKS hazırlık sürecinin başından sonuna kadar çok yoğun bir süreç olduğunu belirterek, "Hiçbir zaman bırakmamak lazım. Sürekli eksikliklerini fark edip, onları hemen diğer kitaplardan yardım alarak kapatmak, bol deneme, bol soru çözmek, kitap okumak, dinlenmek bunları yapınca başarı geliyor bence" dedi.

'BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İSTİYORUM'

İlkokuldan bu yana sistematik bir ders çalışma düzeni olduğunu belirten Özcan, "Geçen yıl eylülden itibaren hazirana kadar sürekli çalıştım. Öğretmenlerimden destek aldım, soru çeşitliliği gördüm, hedefimi büyük tutup ona göre motivasyon sağladım. Kendi içimde birincilik isteğim vardı; ama 'büyük konuşmak olabilir' diye çok söylemiyordum. Çok da mutluyum. Kitap sayısını bilmiyorum; ama yaklaşık 200 bin soru çözdüm bu son senede" dedi.

Özcan, ailesinin haberi alır almaz çok mutlu olduğunu, kendisinin ise ‘oley’ çektiğini belirterek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okumak istediğini söyledi.

'BEKLEDİĞİM BİR SONUÇTU'

Konya'da Namık Emre Acar (18), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), Alan Yeterlilik Testi (AYT) sayısal Türkiye birincisi oldu. Acar, "Öğrendiğimde çok mutlu oldum. Beklediğim bir sonuçtu. Kendim ve geleceğim için bir şey yapma düşüncesi beni hep motive etti. Bilgisayar mühendisliği veya tıp okumak istiyorum. Bundan sonraki süreçte ülkeme faydalı bir birey olmayı hedefliyorum" dedi.

Özel bir kolejde öğrenim gören Namık Emre Acar, YKS’de, AYT sayısal Türkiye birincisi oldu. Ailesiyle birlikte okuduğu koleje gelen Acar, böyle bir başarıyı beklediğini belirtti. Başarısının sırrını günü gününe çalışmak olarak tanımlayan Acar, "İlk başta haberi aldığım zaman çok heyecanlandım. Beklediğim bir sonuçtu. Direkt birinci olmayı beklemesem de iyi bir sonuç bekliyordum. Birinci olunca çok sevindim tabii, sabah sabah mutlu olduk. Ailemle birlikte kutladık. Özellikle son seneye bırakmamamız lazım. İlkokuldan itibaren düzenli bir çalışma sürdürmeye çalıştım. Okulumun da tabii desteği oldu. Yaptığı sınavlar olsun, öğretmenlerin birebir ilgilenmesi olsun, çok yardımcı oldu. Çok sıkı çalıştım diyebilirim. Kendimi her zaman düşündüm. Kendim için, geleceğim için düşündüm. Bu beni motive etti. Birincilik için uğraştım, çabaladım" ifadelerini kullandı.

‘MÜHENDİSLİK VEYA TIP İSTİYORUM’

Üniversiteleri gezip karar vereceğini söyleyen Acar, “Bilgisayar mühendisliği veya tıp ikisi arasında gidip geliyorum. Umarım geleceğim güzel olur. Sabah saatlerinden bu yana telefonlar susmadı. Sürekli arayan tebrik edenler oldu. Okuldan, akrabalardan, herkes beni tebrik etti. Çok sağ olsunlar. Beni çok mutlu etti. Kendimi yurt dışında master yaparak geliştirmek istiyorum. Ülkeme faydalı bir birey olmayı hedefliyorum" diye konuştu.

AYT SÖZEL BİRİNCİSİ TAKIR, HUKUK İSTİYOR

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (2023-YKS) Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumunda sözel birincisi olan Ahmet Berk Takır, eğitimini hukuk alanında sürdürmeyi planlıyor.

İLAHİYAT OKUYACAK

Konya'da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (2023-YKS) Yabancı Dil Testi (YDT) Arapça alanında 500 tam puan alan Hüseyin Furkan Erdem, kariyerini ilahiyat alanında planlıyor. / gazete duvar

Editör: Erkan Çobanoğlu