Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’de tercih yapan adayların sonuçları ÖSYM’nin internet adresinde yayınlandı. ÖSYM'den yapılan açıklamada, yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.

Üniversite sınavının ardından adaylar için tercih süreci 9 Ağustos günü sona erdi. ÖSYM tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından YKS 2023 yerleştirme sonuçları sonuc.osym.gov.tr üzerinden erişime açıldı.

Adaylar YKS tercih ve yerleştirme sonuçlarını ÖSYM sonuç açıklama sistemi ekranından T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile öğrenebilecek. YKS tercih sonuçları ekranında “Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz” sonucunu gören adaylar herhangi bir üniversiteye kayıt yaptıramayacak. Tercih sonuçlarına göre istediği üniversite ve bölüme yerleşemeyen öğrenciler için de YKS ek yerleştirme süreci gerçekleştirilecek. 

YKS TERCİH SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin “https://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonucuna göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ SAYISAL VERİLER

Örgün eğitim veren yükseköğretim programlarında (açıköğretim hariç) toplam kontenjan 2022 yılında 867.224 iken 2023 yılında 923.411 olmuştur. 2022 yılında açıköğretim hariç toplam yerleşen sayısı 850.631 iken bu sayı 2023 yılında 898.024 olarakgerçekleşmiştir. Bu verilere göre, toplam yerleşen sayısı geçen yıla göre 47.393 kişi artmıştır. Yükseköğretim kurumlarımıza artan talebi görmekten memnuniyet duymaktayız. 2021 yılında boş kontenjanlar 169 bin iken, 2022 yılında 17 bin, 2023 yılında ise (8.828’i depremzede, 34 yaş üstü kadın ve şehit/gazi yakını için ayrılan kontenjanlar olmak üzere) toplam 25 bin olarak gerçekleşmiştir.

YKS yerleştirme sonuçlarına göre, geçen sene de olduğu gibi kontenjanlarımızın bu yıl da neredeyse tamamının dolmuş olması sevindiricidir. 34 yaş üstü kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanı hariç tutulduğunda genel kontenjanların doluluk oranı %99,8 olarak gerçekleşmiştir. Bu sonuç, kontenjanlar belirlenirken yapılan rasyonel planlama ve talebe yönelik yapılan analizlerin bir ürünüdür.
Yerleştirme sonuçlarına göre yeni dönemde üniversiteye adım atacak tüm adayları içtenlikle tebrik ediyorum. Başta gençlerimiz olmak üzere her yaştan adaylarımıza sonuçların hayırlı olmasını diliyorum.

YKS TERCİH SONUCU 2023 SORGULAMA EKRANI

YKS tercih sonuçları, sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden paylaşılacak. YKS tercih sonuçları resmi internet sayfasına yüklendikten sonra ÖSYM’nin sosyal medya hesabından sonuçların açıklandığı duyurusu yayınlanacak ve sorgulama bağlantısı duyuruda yer alacak.

YKS tercih sonucu ekranına giriş yaptıktan sonra adaylar, T.C. kimlik numarası ve ardından aday şifresini yazdıktan sonra “Gönder” ifadesine tıklayarak sonuçları görüntüleyebilecek.
Ancak heyecanlanan bazı adaylar şifrelerini unuttuğundan bu durumda adayların tekrar şifre edinmeleri gerekmektedir. YKS tercih sonuçları aday şifresi olmadan sorgulanmamaktadır.

SONUÇ EKRANINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

Ancak YKS tercih sonuçlarının daha hızlı sorgulanma yöntemi bulunmaktadır. Lise mezunu adaylar telefonlarının mobil marketlerine giriş yaparak ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemini telefonlarına kurarak şifre ile zaman kaybetmeden sonuç ekranına ulaşabilir.

2023 YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN?

YKS tercih sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üniversite elektronik kayıtları ise 28-30 Ağustos 2023 günleri arasında yapılacak. YKS ek tercih işlemlerinin de üniversite kayıt işlemlerinin ardından başlaması bekleniyor.

DEPREMZEDE KONTENJANLARI AYRILDI

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda kontenjan ayrıldı.

Bu kapsamda, depreme maruz kalan illerde bulunan devlet üniversitelerinde, YKS ile öğrenci alan programlarda, mevcut kontenjanın dışında ilave yüzde 25 kontenjan belirlendi.

Ayrıca vakıf üniversitelerinde de her bir programda 1'er burslu kontenjan ayrılması kararlaştırıldı. Böylece 21 bin 215'i devlet, 3 bin 426'sı vakıf olmak üzere depremzede öğrencilere 24 bin 641 ek kontenjan ayrılmış oldu.

YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sevgili adaylarımız, merakla beklediğiniz 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları belli oldu. Sonuçlarınızı ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilirsiniz.
Hayırlı olmasını diler tüm gençlerimizi tebrik ederim. /hürriyet

Editör: Erkan Çobanoğlu