VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

Yüksekova'nın şehir merkezinde geçen ve Yeşildere Mahallesinden başlayıp çarşı merkezini geçerek Zap Deresine ulaşan Büyükçay Deresine bilinçsizce atılan poşet, pet ve cam şişe, gıda ambalajı gibi çöpler,görsel kirliliğin yanı sıra  deredeki balık türlerinin üremesini ve yaşamını da olumsuz etkiliyor.

 2019 yılında Islah çalışmaları tamamlanan Yüksekova  Büyükçay Deresi özellikle kış mevsiminde  vatandaşlar tarafından atılan çöp ve kömür atıklarının oluşturduğu çevre kirliliğinin boyutu yaz mevsiminde kendisini daha da  gösterdi. Havaların ısınmasıyla birlikte çevreye yayılan kötü kokular ve çirkin görüntü özellikle doğa sever vatandaşlar tarafından tepkilere neden oldu.

  Doğa Derneği gönüllüsü Hediye Kılıç isimli vatandaş geçmiş yıllarda dereye atılan çöpler nedeniyle balık ölümlerinin yaşandığını hatırlatarak deredeki çöplerin dere kirliliğine yol açtığını kaydetti.

Kılıç,"Çevredeki  bilinçsiz kişiler poşet, şişe gibi atıkları dereye atıyor. deterjan kutusu, ıslak mendil, çocuk bezi gibi çöpleri derede görmek mümkün. Temizlemek yeterli değil. Çöpler görsel kirliliğin yanı sıra, denizi de kirletiyor. Zaman zaman bazılarının içecek şişesini dereye attıklarını görüyoruz. Uyardığımızda ise bize tepki veriyorlar sanki kendileri haklıymış gibi. İnsanların atıkları dere yerine yakındaki çöp tenekelerine atmasını istiyoruz bu çok zor olmamalı. İlçemizi temiz tutalım bu hepimizn vatandaşlık görevi" şeklinde konuştu.

Editör: Viyan Orhan