ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

Halk Eğitim merkezinde çalışan Usta öğretici Arife Gemicioğlu'nun ellerinde hayat bulan yünler  burada bazı işlemlerden geçerek boyatılıyor.

Halk Eğitim merkezi Müdürü Kenan Canan, Yüksekova Halkın Sesi Gazetesine yaptığı açıklamada,Kök Boyama geleneğini yaşatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların koyun yünü üretimine katılması gerektiğine vurgu yapan Canan,"Koyun kırpma zamanında  köyleri dolaştığımızda eskiden üretimin çeşitli aşamasında kullanılan yünlerin günümüzde ne yazık ki yakıldığını görüyoruz. Yünlerin yakılmadan tekrardan ekonomiye katılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içinde sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurumlarımızla olan  iletişimlerimiz devam ediyor.  En kısa zamanda bu konuda gerekli mercilere projelerimizi sunacağız" dedi.

Usta Öğretici Arife Gemicioğlu ise,Koyun yünlerine renk vermek için bitkilerin kökünden, kabuğundan, dalından, sapından, yaprağından, meyvesinden ve çiçeklerinden faydalandıklarını belirtti.

Topladıkları malzemeyi tencerenin içinde kaynattıklarını anlatan  Gemicioğlu, "Sonra iplerimizi içine koyuyoruz. Belli bir süre sonra ipleri tencerenin içinden çıkartıp kurutmak için ayrı alana asıyoruz. Sonrasında yöremize ait kilimlerin dokumasında kullanıyoruz" dedi.

Editör: Erkan Çobanoğlu