YÜKSEKOVA-AVM'ler, zincir ve toptan fiyatına perakende ürün satan gros marketler ile Covid-19 salgını döneminde sayıları hızla artan sanal marketlerin etkisi ile bakkal esnafı zor bir süreç geçiriyor.

Her sokakta bulunan bakkallar, son zamanlarda eve teslim uygulamalarının gelişmesi ile beraber daha zor günler yaşamaya başladı. Sayıları hızla çoğalan ulusal, yerel ve sanal marketler ile rekabet edemeyen bakkal esnafı yok olmayla karşı karşıya.

Bakkal esnafı, Yerel halktan destek isteyerek son dönemlerde artan kira fiyatları ile birlikte geçinemediklerini aktarıyor.

Bakkal sayısı Hakkâri genelinde son yıllarda hızlı bir düşüş göstererek son bir yılda 341 esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı.

“KÜÇÜK ESNAF ÇOK MAĞDUR DURUMDA”

Bakkalların, AVM'lerin ve zincir marketlerin artan sayılarına karşı dayanacak güçlerinin kalmadığına dikkat çeken bakkal Zeki Tuncay, bakkallara sahip çıkılmasını istedi.

Söz konusu marketlerle rekabet edemediklerini belirten Tuncay, “İşlerimiz çok düştü. Kiralarımız bile ödeyemiyoruz. Küçük esnaf çok mağdur durumda. Kepenk indirecek duruma geldik. Malumunuz her sokak başında bir zincir market açılmış durumda. Bunlar zaten Yüksekova esnafını bitirdi. Ayrıca Yüksekova halkı da buna sebep oluyor. Bir kira olmuş 30-40 bin TL. Yani o esnaf günde ne kadar satış yapacak ki ayda o kadar para versin ya da ailesinin geçimini sağlasın” dedi.

A4-14

“BAZEN SİFTAH BİLE YAPAMIYORUZ”

Kiralardan dert yanan Bakkal Esnafı Lezgin Kaya ise, “Biz küçük esnaf kiralardan dolayı zaten çarşı merkezine dükkânlarımızı taşıyamıyoruz. Üstüne zincir marketler gelince satışlarımızda neredeyse tamamen duruyor. Bazen siftah bile yapamıyoruz. Bir haftada taş patlasa 500-1000 arası satış yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

A3-18

“İSE KİRALARIMIZ BİLE ÖDEYEMİYORUZ”

1996 yılından bu yana esnaflık yapan Bakkal Veysel Özdemir, zincir marketlerin ilçede olmadığı yıllarda esnafın çok iyi kazandığını hatırlatıyor.

Özdemir, “Eskiden satışlarımız iyiydi. Şimdi ise kiralarımız bile ödeyemiyoruz. Marketlerde daha ucuza satılan bazı ürünleri müşterilerimiz bizden de aynı fiyata bekliyor. Ama ben o ürünü söylediği fiyattan toptancıdan bile almamışım. Nasıl o fiyata vereyim. Zincir Marketler toplantıcılarda ürün sayısı fazla olduğu için daha ucuza alıyor. Biz onlarla yarışamıyoruz. Halkımız bize destek olmalı. Bize sahip çıkmalı” şeklinde konuştu.  

A2-32

A1-68

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ