Viyan Orhan / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) finanse edilen proje kapsamında, Ostim Teknik Üniversitesi ve Anadolu Kalkınma Derneği iş birliğiyle tarımda dijitalleşmenin yaygınlaştırılması amacıyla drone eğitiminin ilk adımı olan teorik  eğitim verildi.   

Yüksekova Rehberlik ve Araştırma Merkezin de verilen eğitimlerin teorik bölümü Doğu Anadolu Kalkınma Derneğinin koruyucu üyeleri Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Osman Selami Budak ve  Ayşen Karakaş tarafından verildi.

“Eğitimler 4 gün sürecek “

Elektronik Haberleşme Mühendisi Osman Selami Budak eğitimlerin 4 gün devam edeceğini söyledi.  Budak,”Bugün Yüksekova’da uzaktan algılama ve görüntü işleme eğitimler için buradayız. Eğitim Doğu Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da yürütülüyor.  Amacımız tarımda teknoloji ile uzaktan algılama ve görüntü işlemlerini işleyerek tarımda otomasyonu sağlamaktır.  Ülkemizde tarımda teknolojiyi kazandırmak için buradayız.  Şuan ilk aşaması olan teorik bilgiler veriyoruz. Gelecek hafta Salı günü başka bir eğitmenimiz tarafından uygulamalı dron eğitimi verilecek. Böylece buradaki teknik personel hem dron kullanımını hem de verilerin işlenmesi konusunda etkin hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Eğitimlerinin sonunda iki tip sertifika verileceğinin söyleyen Ayşen Karakaş ilkin uzaktan algılama ve görüntüleme sertifikası olduğunu, ikincinin ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı  insansız hava araçları İHA 1 teknolojileri pilotluk lisansı olduğunu belirtti.

Katılımcılardan Laborant Veteriner Sağlık Teknikeri Dilek Dayan, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte verilen bu tür eğitimlerin çok yararlı olduğu belirterek eğitime aracı olan Yüksekova Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkürlerini sundu.

Editör: Viyan Orhan