Yüksekova Halkın Sesi / Viyan Orhan
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kadın İnsan Hakları yeni çözümler derneği ve Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından ortaklaşa düzenlenen 4 aylık Kadının İnsan Hakları Eğitim Programını(KİHEP) tamamlayan kadınlar sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

İlçede bulunan bir kafede gerçekleştirilen törende Eğitmen Sibel Çapraz Katılımcılara tek tek sertifikalarını teslim etti. Sertifikaların teslim alan kadınlar hep birlikte pasta keserek kutlama yaptı.

“Kadınların haklarını bilmesi açısından çok önemli bir eğitim programıydı”

Törende konuşan Eğitmen Sibel Çapraz, Kadının İnsan Hakları  Eğitimi Programının 16 hafta sürdüğünü ve  tamamen kadınların katılımın olduğu bir eğitim programının olduğunu belirtti. Çapraz,  Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ve Hakkari İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ortaklaşa düzenlediği eğitim programıydı. 16 hafta boyunca bölgedeki kadınlarla karşılıklı yine deneyimlerimizi paylaştığımız bir eğitim sürecinden geçtik. Bu eğitim süreçlerinin özellikle kadınların kendi haklarını, Anayasal Haklarını, Medeni Haklarını, Ekonomik Haklarını bilmesi açısından çok önemliydi.
Eğitim Kadınlarımıza çok büyük katkı sağladı. Kadınlar gerçekten bilinçlenme açısından yeniden kendini yapılandırma sürecine giriyor. Çok verimli bir eğitim süreci geçti. 11 katılımcımız vardı.

 Eğitimlerimiz de öğretmen öğrenci ilişkisi yoktu. Tamamen kadınların yasal hakları ve birçok konuyu beraber tartıştığımız birbirimizle paylaştığımız verimli bir süreçti. Bütün katılımcı arkadaşlara tekrardan teşekkür ediyorum. Bu eğitimlerimiz kış aylarında tekrardan devam edecek. Yine İHD öncülüğünde olacak.  Şimdiden buradaki bütün kadınlara seslenmek istiyorum. Sizde deneyimlerinizi ve bilinç düzeyinizi yükseltmek istediğiniz bir ortam istiyorsanız bizimle deneyimlerinizi paylaşarak eğitim sürecine katılabilirsiniz” dedi.


Eğitimden yararlanan Hakkari Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Çiğdem Çoruh ise deneyimlerini şu sözlerle ifade etti, “Kadın İnsan Hakları Eğitim Programı’nı İHD öncülüğünde başladık. Burada amacımız bölgesel olarak aslında kadınlara katkı sağlayabilmek ve bu katkıların içinde uygulanan şiddeti gün yüzüne çıkarmaktır. Kadınlara bu cesareti vermek istiyoruz. Bir diğer amacımız kadınların bilmedikleri yasal haklarını kadınlara aldığımız eğitimle aktarmaya çalıştık.  Bölgesel olarak baskı altında olan birçok kadınımız var. Kendilerinde cesaret bulamayan birçok kadın var. İlk amacımız eğitimlerimizi dışa yansıtmaktı. Aynı zamanda burada ki bütün kadınlara destek çıkmak. Burada cesaret vereceğimize eminiz. Eğitimlerinden dolayı Hakkari İHD şubesine ve bu eğitimde çok emek veren eğitmenimiz Sibel Çapraz’a teşekkür ederim ”ifadelerini kullandı.




 

Editör: Erkan Çobanoğlu