VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

YÜKSEKOVA-Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, berivan (süt sağan kadın) olarak adlandırılan kadınlar, yazın kavurucu sıcağında her gün yüzlerce koyunu ve keçiyi sağarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

İlçeye yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Aşağıgüveç (Xurekan) Köyünde  sabah saatlerinde kamyon arkasıyla bozuk yayla yollarında toz içinde yaylaların yolunu tutan berivanlar, yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından yaylaya çıkıyor.

Koyunların bulunduğu bölgeye ulaşan berivanlar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra tel örgülerle oluşturulan alanda yüzlerce koyun ve keçiyi sağıyor.

Sütlerin doldurulduğu bidonları köye taşıyan berivanlar, sütten yaptıkları peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymağı satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

"YAYLA YOLLARIMIZI YAPIN"

Aralarında astım hastalarının da bulunduğu 30 kadın kamyon arkasında toz bulutu içinde geçen zorluğu yolcuğu şöyle ifade etti, “Bizler her gün kamyon arkasında toz bulutu içinde yolculuk yapıyoruz. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum yollarımız onarılsın. İçimizde yaşlılar ve astım hastaları var. Gelip gidene kadar sürekli öksürüyorlar. Tek geçim kaynağımız hayvancılık olduğu için bu işi yapmaya mecburuz. Geçen senelerde kaza olmuştu ve 20 kişi yaralandı. Yollar hep bozuk inşallah yetkililer sesimizi duyar” şeklinde konuştular.

Editör: Viyan Orhan