Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı bir köyde 2014 yılında 13 yaşında olan D.E.’nin korucu olan kuzeni İsa E. ve S.E. tarafından 6 yıl boyunca sistematik tecavüze maruz kaldığı ortaya çıktı. D.E.’nin İ.E. ve S. E. tarafından maruz kaldığı istismara dönük başlayan yargılama ardından görülen 6’ncı duruşma sonrası fail S. E.’ye 8 yıl 4 ay ceza verildi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Ceza Dairesi tarafından 15 Nisan 2021 tarihinde İstinaf kararında dosya bozularak, yeniden yargılama yapılmasına karar verildi.
Sanık hakkında, “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” kararından cezalandırılması talebiyle açılan davanın 9’uncu duruşmasında savcılık mütalaada bulundu. Savcılık mütalaasında, sanık S.E.’nin “Nitelikli cinsel istismar” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” talebiyle cezalandırılma talebinde bulundu.
SANIK DURUŞMAYA KATILMADI
Yeniden yargılama talebiyle Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 10’uncu duruşmasına, Hakkari Çocuk Hakları Komisyonu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gever ilçe örgütü üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari şube üyeleri ve avukatları katılım sağlarken sanık S.E. Katılım sağlamadı.
SANIK AVUKATI: DOSYADAN ÇEKİLMEK İSTİYORUM
Duruşmada ilk olarak söz alan mağdur D.E.’nin avukatları, sanığın en ağır cezalarla cezalandırılmasını istedi. Sanık S. E.’nin dosya avukatı ise sanığa bir yıldır ulaşılamadığından dolayı dosyadan çekildi. Ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek yargılamanın gelmiş olduğu aşamada karar duruşması nedeniyle müzakere yazılmasının talebinde bulundu. Müzakere ardından CMK’den sanık S.E. için Hakkari Barosundan avukat atandı.
SAVCILIKTAN TUTUKLAMA TALEBİ
Öte yandan mahkemede ÖHD ve Hakkari Barosu (ÇHM) adına duruşmada yapılmak istenen savunma talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Yapılan savunmalarından ardından savcılık bir önceki duruşmada sunduğu mütalaayı tekrar ederek, sanığın ağır şekilde cezalandırılması ve tutuklanması talebinde bulundu.
İYİ HAL İNDİRİMİ
Mahkeme heyeti ise savcılık mütalaasının ardından Sanık S.E.’nin “Nitelikli cinsel istismar suçundan” 12 yıl 6 ay “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan ise 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Heyet ayrıca sanığın tutuklanmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme heyeti Sanık S.E’nin dosya kapsamında sanığa hem istismar hem de “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 1/6 oranında iyi hal indirimi verdi.

Editör: ULAŞ GÜVEN